tips bayar PTPTN melalui JomPAY

Bayar PTPTN Melalui JomPAY Dengan Mudah

Posted on

Tips bayar PTPTN melalui JomPAY? Punya lah nak memudahkan anda semua membayar hutang PTPTN sekarang ni melalui kecanggihan teknologi anda dah boleh bayar PTPTN melalui perbankan online.

‘Perbankan online? Eh senang lah nak bayar kalau macam tu, tapi JomPAY ni apa?’Kali ini Jutawan Online akan tunjuk cara macam mana nak Bayar PTPTN melalui JomPay. 

Pertama kali dengar tentang JomPAY? Jangan risau, anda berada di tempat yang betul untuk mengenalkan apa itu sistem JomPAY dan bagaimana ia memudahkan proses bayar PTPTN secara perbankan online.

Teruskan bersama kami!

MUDAH, CEPAT DAN SELAMAT
Dengan adanya teknologi yang membenarkan semua pembayaran atas online anda boleh jimat masa dan tenaga tak perlu nak pergi ke kaunter jabatan yang berkenaan nak bayar bil dan sebagainya. Termasuklah nak bayar PTPTN ni.

Mudah, cepat dan selamat dan anda tak ada alasan lagi nak tangguh-tangguh bayar hutang PTPTN tu.

‘Malas lah nak pergi kaunter PTPTN, nak keluar lagi, hadap jam lagi, parking lagi.. nanti lah bayar’

Bertangguh-tangguh nanti anda juga merana, tunggakan bertambah dan nama anda pun tersenarai di dalam sistem CCRIS.

Jadi, nak mengelakkan daripada perkara ini berlaku, sistem JomPAY iaitu pembayaran melalui perbankan internet diwujudkan. Senang nak bayar, risiko tunggakan PTPTN pun hilang.

Macam mana? 

Jangan risau, teruskan membaca, sambil-sambil tu boleh terus buat pembayaran menggunakan telefon bimbit anda.

BAYAR PTPTN MELALUI JOMPAY

Nak buat pembayaran melalui JomPAY ni tak akan dikenakan apa-apa caj pun, tetapi anda memerlukan biller code dan reference no, dekat mana nak dapatkan biller code dan reference no JomPAY ni?

PORTAL RASMI PTPTN

Simple dan  mudah, benda pertama yang anda perlu buat adalah pergi ke portal rasmi PTPTN.

Klik sini http://www.ptptn.gov.my/

Anda akan masuk ke laman utama portal rasmi PTPTN

 

Kemudian klik pada ‘Bayaran Balik’ dan anda akan pergi ke laman seterusnya.

tips bayar ptptn melalui JomPAY

pilih dan klik pada kotak ‘Semakan JomPAY’ seperti di atas. Setakat ini okay? Mari kita teruskan.

BILLER CODE DAN REFERENCE NO

Sebelum anda ingin mendapatkan biller code dan reference no, anda perlu masukkan no IC anda dan tekan butang ‘CARI’ seperti yang ditunjukkan di bawah.

tips bayar ptptn melalui JomPAYSelesai daripada itu anda akn terus dibawa ke laman di mana anda boleh mendapatkan biller code dan juga reference no untuk memulakan pembayaran perbankan internet.

bayar balik ptptn

CARA PEMBAYARAN DAN BANK YANG TERLIBAT

Dah dapat biller code dan reference no nak buat macam mana pula? Senang je, anda pergi ke online bank anda masing-masing.

Untuk start buat pembayaran anda pilih bayaran bil menggunakan JomPAY. Kemudian apabila diminta biller code dan reference no, masukkan semua maklumat yang diperlukan. Semak semula semua maklumat anda, kalau semua dah okay boleh tekan butang hantar.

Done! Senang kan? Semudah ABC.

‘Semua bank ke kita boleh guna untuk pembayaran JomPAY ni?’

Menurut laman web portal rasmi PTPTN, 40 bank yang terlibat telah pun disenaraikan seperti di bawah;

cara pembayaran PTPTN melalui JomPAY

Sekiranya anda nampak bank anda ada di gambar di atas, dah boleh start bayar hutang PTPTN lah sekarang ni. Tak payah pergi kaunter, melalui telefon bimbit pun dah boleh settle.

SEMAK STATUS PEMBAYARAN

Dah habis bayar semua, mesti kita nak check samada pembayaran kita tadi berjaya atau tidak. Ini pun mudah sahaja. Anda pergi semula ke laman portal rasmi PTPTN dan klik pada ‘SEMAKAN PENYATA PINJAMAN’ seperti di bawah.

cara pembayaran PTPTN melalui JomPAY

Kemudian anda anda dikehendaki mengisi IC untuk pergi ke langkah yang seterusnya,

cara pembayaran PTPTN melalui JomPAY

PERMOHONAN PINJAMAN SEMAKAN PENYATA

Dah settle, anda kemudiannya dikehendaki untuk ‘log in’ di lama berikutnya, masukkan IC juga macam biasa dan kata laluan. Sekiranya anda baru pertama kali nak check penyata klik pada ‘Permohonan Kali Pertama’ untuk membuat kata laluan.

bayar ptptn guna JOMPAY

Dah berjaya login? Anda klik pada ‘Penyata Baki Terperinci’ 

Disitu anda boleh lihat dan semak baki hutang, bukti pembayaran, tunggakan yang dikenakan dan macam-macam lagi lah. Anda juga boleh download dan print penyata anda untuk tujuan rujukan di masa hadapan.

KESIMPULAN

‘Aah lah, senang je nak bayar guna JomPAY ni, tutorial pun simple’

Bak kata mat saleh, a piece of cake je semua ni.Dimana jua anda berada dengan teknologi yang ada sekarang ni nak bayar hutang guna hujung jari saja.

Kalau tak mampu sekali banyak cuba bayar sikit-sikit dulu. Elakkan diri anda daripada tersenarai di dalam CCRIS. Nanti susah pula nak buat loan/beli kenderaan. Bukan apa, nanti anda juga yang susah.

Rancang perbelanjaan kewangan anda dan pastikan hutang PTPTN terbayar.

Jutawan Online mengucapakan selamat maju jaya dan jangan lupa bayar hutang!

Kongsi:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.