THiJARI Tabung Haji: Daftar & Semak Baki Online

THiJARI Tabung Haji: Daftar & Semak Baki Online

Posted on

THiJARI Tabung Haji: Daftar & Semak Baki Online? Bagaimana?

Apa sebenarnya sistem THiJARI ni? Apakah fungsi dan kelebihannya kepada pengguna?

Nak tahu apa sebenarnya sistem THiJARI yang baru diperkenalkan Tabung Haji ini?

Jutawan Online menyediakan anda entri THiJARI Tabung Haji: Daftar & Semak Baki Online pada hari ini sebagai panduan khas untuk anda memahami dan menggunakan sistem baru ini yang mungkin dapat meringankan urusan anda dengan Tabung Haji.

Anda masih berminat?

Jom baca!

THiJARI Tabung Haji: Daftar & Semak Baki Online

Untuk pengetahuan anda, mulai 5 Februari 2020 (Rabu) lalu, Tabung Haji telah melancarkan platform perkhidmatan digital terbaharu “THiJARI” https://www.thijari.com.my untuk memudahkan urusan para pendeposit Tabung Haji.

Melalui sistem Tabung Haji Online ini, pengguna boleh menyemak akaun termasuk penyata terkini akaun TH anda.

Senang kan? Semua hujung jari je sekarang ni.

Berbeza dengan portal iAkaun KWSP, sistem ini membolehkan anda membuat pemindahan wang termasuk menguruskan hal-hal berkaitan haji.

Dengan laman web ini, pendeposit boleh

  • menyemak akaun
  • mencetak penyata akaun
  • membuat pindahan wang
  • membuat urusan perkhidmatan Haji
  • melakukan urusan Kelab TaHa secara dalam talian.

Untuk menggunakan perkhidmatan THiJARI ini, pendeposit perlu memastikan mereka telah mengemaskini maklumat peribadi terlebih dahulu di kaunter TH.

‘Eh senangnya, semua atas talian je nak buat urusan lepas ni’

Haaa, anda nampak macam dah berminat tu, jom kami tunjukkan cara untuk anda daftar dan menggunakan THiJARI ni dengan THiJARI Tabung Haji: Daftar & Semak Baki Online:

THiJARI: PERKHIDMATAN YANG DITAWARKAN

Berikut antara perkhidmatan yang ditawarkan di portal tersebut. Antaranya:

1.Urusan Simpanan dan Pengeluaran

Pelanggan TH boleh melakukan semakan ringkasan, butiran akaun dan rekod transaksi, baki akaun di samping melakukan pindahan simpanan dari akaun TH ke akaun TH (akaun tanggungan dan pihak ketiga).

Pengemaskinian profil juga boleh dilakukan. Penyata akaun boleh dimuat turun dan dicetak selain penetapan akaun kegemaran (favourite account).

Urusan simpanan dan pengeluaran anda di TH menjadi lebih mudah dan prosesnya pun tak rumit.

2. Urusan Haji

Bagi mempermudahkan urusan Haji, pelanggan TH boleh membuat semakan status pendaftaran Haji dan memuat turun slip pendaftaran Haji.

Bagi urusan tawaran Haji pula, surat tawaran dan semakan status tawaran Haji boleh didapati.

Pelanggan TH boleh menyemak dan memuat turun jadual penerbangan pergi dan balik. Bagi program Kursus Asas Haji, pelanggan boleh membuat semakan lokasi dan tarikh kursus di samping memuat turun nota Kursus Asas Haji.

Makin mudah urusan anda lepas ni berkaitan dengan ibadah Haji.

3. Kelab Taha/Taha@U

Pendaftaran Kelab Taha/Taha@U boleh dilakukan melalui THiJARI.

Bagi ahli Kelab TaHa/TaHa@U, penyemakan status pendaftaran, E-kad keahlian kelab di samping semakan senarai Rakan Kelab TaHa/TaHa@U boleh dilakukan.

Semua pendaftaran yang berkaitan boleh dibuat di atas talian.

Cepat settle!

Okay, sekarang ni macam mana pulak nak daftar THiJARI ni?

CARA DAFTAR TABUNG HAJI ONLINE: THIJARI

Sebelum mendaftar pastikan anda telah kemaskini maklumat akaun terutama nombor telefon terkini supaya nombor TAC dapat dihantar ke nombor yang betul.

Pendeposit perlu memastikan mereka telah mengemaskini semua maklumat ahli (termasuk maklumat nombor telefon bimbit) di kaunter TH.

Nombor pengesahan (TAC) akan dihantar melalui nombor telefon bimbit yang telah didaftarkan.

Bagi mereka yang telah mengemaskini maklumat, capaian ke perkhidmatan ini boleh dibuat melalui www.thijari.com.my tanpa perlu ke kaunter TH.

Selesai urusan kemaskini barulah anda boleh mendaftar di portal THiJARI.

Caranya:

  • Layari portal rasmi https://www.thijari.com.my/
  • Masukkan nombor kad pengenalan dan nombor TH anda
  • Masukkan nombor telefon bimbit yang telah didaftarkan termasuk segala maklumat peribadi yang diminta

Setelah selesai, sila semak sekali lagi sebelum memasukkan nombor TAC yang telah dihantar ke telefon bimbit anda.

Kemudian isi beberapa butiran berikut:

  • Kata nama
  • Kata laluan
  • Nama pengguna
  • Negeri terkini

Selesai semuanya barulah anda boleh menggunakan portal THiJARI untuk urusan selanjutnya.

5 langkah mudah untuk anda menggunakan THiJARI:

  1. Dapatkan capaian melalui www.thijari.com.my (telefon pintar/komputer/laptop dan lain-lain).
  2. Pendeposit hanya perlu memasukkan nombor kad pengenalan dan nombor akaun TH.
  3. Seterusnya, pendeposit perlu memasukkan nombor telefon bimbit yang telah didaftarkan.
  4. Pendeposit diminta memasukkan maklumat peribadi.
  5. Sebaik selesai, pendeposit boleh mula menggunakan perkhidmatan THiJARI.

THiJARI Tabung Haji: Daftar & Semak Baki Online

MAKLUMAT LANJUT MENGENAI THiJARI

Sebarang pertanyaan lanjut anda boleh hubungi cawangan TH berdekatan atau hubungi:

Tabung Haji Contact Centre (THCC)

Telefon  :   +603 – 6207 1919
Faks      :   +603 – 7728 4959
Emel     :   th-info@lth.gov.my

SMS : TH < jarak > sebarang pertanyaan dan hantarkan ke 33990
*setiap jawapan akan dicaj RM0.50

Waktu Operasi : 8:00 pagi – 6:30 petang
(Beroperasi pada hari Isnin hingga Ahad. Kecuali pada cuti umum mengikut Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur)

KESIMPULAN PERKHIDMATAN THiJARI

Semoga perkongsian Jutawan Online kali ini mengenai THiJARI Tabung Haji: Daftar & Semak Baki Online dapat memudahkan segala urusan anda dengan Tabung Haji selepas ini.

Dengan THiJARI segala urusan hanya di hujung jari.

Kongsikan artikel ini dengan rakan-rakan dan ahli keluarga anda. Sama-sama kita membantu yang lain menjadi pengguna yang lebih efektif dan bijak.

Selamat maju jaya kami ucapkan!

Terima kasih kerana terus memilih kami sebagai sumber utama maklumat terkini untuk anda!

 

 

Dikemaskini pada

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.