Tempat Terbaik Untuk Simpan Duit di Malaysia

Tempat Terbaik Untuk Simpan Duit di Malaysia

Posted on

Tempat terbaik untuk simpan duit di Malaysia?

Anda dah bersemangat dan bersedia untuk mula menabung untuk membuat dengan cita-cita ingin mewujudkan simpanan yang kukuh. Yang menjadi masalahnya..

‘Kat mana tempat nak simpan duit yang paling efektif?’

Jika anda pandai memilih platform untuk simpan duit anda, ia juga boleh dilabelkan sebagai pelaburan jangka masa panjang dan banyak lagi faedah lain.

Sambil menyelam minum air, siapa yang tidak mahu menikmati faedah seperti ini?

Jangan risau, entri kami Jutawan Online kali ini membawakan anda khas informasi tentang dimana sepatutnya anda simpan duit anda sekali gus menikmati faedah lain.

Teruskan bersama kami..

SIMPANAN SEMAKIN BANYAK?

Anda mempunyai wang simpanan yang kukuh tetapi tidak tahu platform jenis apa yang terbaik untuk anda menyimpan duit anda dengan cara yang mudah dan berkesan.

Sudah pasti ciri-ciri seperti kadar dividen, keselamatan pengguna menjadi topik hangat dikalangan mereka yang semangat mengumpul dana untuk masa hadapan.

Anak-anak muda khususnya perlu mempunyai kesedaran yang tinggi dalam mengenali platform-platform yang terbaik untuk simpanan mereka. Lakukan kajian yang terperinci, rujuk mereka yang lebih pakar agar duit anda tidak lesap disapu scammer.

Baca  Tarikh Pembayaran BPN 2.0, Bantuan Prihatin Nasional Terkini

Dengan platform yang betul untuk simpanan anda boleh melipatgandakan lagi jumlah simpanan anda.

‘Ish betul ke ni?’

Tak percaya? Tak apa, teruskan membaca.

Tempat Terbaik Untuk Simpan Duit di Malaysia

 

TEMPAT TERBAIK UNTUK SIMPAN DUIT DI MALAYSIA

Berikut adalah 4 tempat terbaik untuk menyimpan wang dengan mudah.

PLATFORM 1: AMANAH SAHAM BUMIPUTERA (ASB)

ASB (Amanah Saham Bumiputera) adalah suatu bentuk dana unit amanah khas yang khusus untuk kaum bumiputera di Malaysia.

Ianya adalah salah satu alternatif buat kaum bumiputera untuk membuat simpanan. Ia juga boleh menjana sejumlah pulangan atau keuntungan bagi jangka masa yang panjang dan secara konsisten.

ASB juga bertindak sebagai salah satu daripada instrumen pelaburan kerana ianya adalah dana unit amanah dimana objektif utamanya adalah untuk meningkatkan pegangan ekonomi dan ekuiti bumiputera.

  Apa yang perlu anda lakukan:

  1. Tetapkan matlamat pelaburan ASB anda contohnya membeli rumah atau perbelanjaan perkahwinan
  2. Bezakan antara pelaburan ASB dan pinjaman ASB. Rujuk pada pakar pelan yang terbaik untuk anda.
  3. Pelaburan ikut kemampuan. Anda boleh menentukan komitmen bulanan anda sendiri kerana hanya anda yang mengetahui jumlah pendapatan bulanan anda dan tahap kemampuan kewangan anda.

PLATFORM 2: TABUNG HAJI

Apabila anda menyimpan di Tabung Haji, anda boleh yakin duit anda akan disimpan dengan selamat, modal kewangan anda terjamin, proses transaksi keluar masuk duit mudah dengan adanya juga perkhidmatan online dan tiada kos tambahan dikenakan ke atas anda apabila anda menyimpan.

Baca  Tarikh Bayaran i-lestari November Terkini

Tabung Haji mempunyai panel penasihat syariah mereka tersendiri dalam memastikan pelaburan kewangan mereka sentiasa mematuhi peraturan syariah Islam.

Selain itu, banyak juga faedahnya apabila anda menyimpan di Tabung Haji,

antaranya:

  1. Modal awal yang rendah
  2. Pemberian dividend an bonus kompetif
  3. Zakat dibayar oleh pihak Tabung Haji
  4. Simpanan dan pengeluaran tanpa had
  5. Patuh Syariah
  6. Simpanan untuk menunaikan Haji

Dalam anda menyimpan, anda mematuhi aturan syarak dan dapat menikmati bonus tambahan lain.

PLATFORM 3: TABUNG WARNA

Cara penyimpanan ‘tabung warna’ ini menjadi viral dan menunjukkan hasil yang memuaskan apabila anda ingin menuai simpanan anda.

Ianya mudah dan lebih menyeronokkan kerana anda yang menentukan sistem simpanan anda sendiri. Terpulang pada anda untuk menentukan nilai yang ingin anda simpan bertetapan dengan matlamat kewangan anda.

Contohnya,

Tetapkan warna wang yang ingin anda simpan, contohnya wang berwarna hijau iaitu RM5 ataupun warna merah RM10. Disiplin diri anda untuk tidak menggunakan wang yang telah anda pilih untuk disimpan. Gunakan tabungan yang selamat dan tetapkan matlamat menyimpan anda contohnya dalam tempoh setahun.

Cara ini paling menarik dan untung kerana berjaya membuatkan golongan muda khususnya mula menyimpan dan membantu mereka belajar menguruskan kewangan dengan lebih baik.

Apabila cukup tempoh masa penyimpanan, anda boleh guna duit yang disimpan untuk tujuan pelaburan, memulakan perniagaan dan lain-lain.

Baca  Cara Mohon Latihan Industri Pelajar Universiti Awam & Swasta

Menarik bukan?

PLATFORM 4: PRIVATE RETIREMENT SCHEME (PRS)

Private Retirement Scheme atau PRS adalah inisiatif yang diwujudkan untuk mempercepatkan pembangunan industry swasta yang direka untuk menyediakan dana persaraan tambahan.

Ianya melengkapkan plan simpanan persaraan seseorang melalui KWSP. Kelebihan simpanan ini, ia dapat melawan inflasi dan berpeluang mendapatkan anda pulangan pelaburan yang baik.

Ia juga bertindak sebagai tambahan kepada simpanan persaraan anda.

PRS juga menawarkan kelebihan yang lain seperti pelepasan cukai individu iaitu pengecualian sehingga RM3000 untuk setahun penilaian (tambahan kepada potongan sumbangan KWSP) bagi 10 tahun pertama.

Berkorban sedikit untuk memastikan kualiti kehidupan anda selepas bersara lenih terjamin dan anda ketika itu boleh menarik nafas lega.

Sediakan payung sebelum hujan.

Tempat Terbaik Untuk Simpan Duit di Malaysia

KESIMPULAN

Banyak lagi platform-platform untuk simpan duit di Malaysia ini.

Anda sendiri sebagai pengguna memahami keadaan ekonomi hidup anda dan boleh memilih platform yang terbaik sesuai dengan kemampuan perbelanjaan anda.

Mulakan azam untuk memiliki kualiti hidup yang stabil dan selamat daripada usia muda dan lengkap diri anda dengan ilmu pengurusan wang yang cekap untuk mengelakkan anda daripada mengalami masalah ekonomi di masa hadapan.

Kami di Jutawan Online mengucapkan selamat berjaya dan syabas kepada mereka yang berjaya mempunyai simpanan sendiri!

Kongsi:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.