Penggal Persekolahan Baru 2020

Penggal Persekolahan Baru 2020 – Pindaan Dari Asal Akibat Covid-19

Posted on

Takwim Persekolahan : Pindaan Penggal Persekolahan Baru 2020. Takwim pindaan penggal persekolahan tahun 2020 boleh dimuat turun melalui pautan berikut seperti di bawah ini.

Kementerian Pendidikan (KPM) meminda Takwim Penggal Persekolahan 2020 untuk membantu pihak sekolah membuat perancangan pengajaran dan pembelajaran (P&P) murid.

Penggal Persekolahan Baru 2020

KPM dalam kenyataan hari ini memaklumkan, pindaan membabitkan cuti pertengahan penggal dua yang dikurangkan daripada sembilan hari kepada lima hari. Antaranya yang terkandung cuti akhir tahun dikurangkan daripada 42 hari kepada 14 dan 13 hari.

Jumlah hari persekolahan secara bersemuka berdasarkan pindaan Takwim Persekolahan 2020 adalah 168 hari bagi semua sekolah.

Ia membabitkan sekolah :

kumpulan A

Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu

kumpulan B

Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya.

Penggal Persekolahan Baru 2020 PDF

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [28.28 KB]

“Selain itu, cuti akhir tahun bagi sekolah dalam kumpulan A dikurangkan daripada 42 hari kepada 14 hari manakala sekolah dalam kumpulan B dikurangkan daripada 41 hari kepada 13 hari,” katanya.

Baca  Semakan Tawaran MRSM 2021 & Rayuan Kemasukan Tingkatan 1 & 4

KPM menyatakan jumlah hari persekolahan secara bersemuka berdasarkan pindaan Takwim Penggal Persekolahan 2020 adalah 168 hari bagi semua sekolah.

Katanya, bilangan hari pembelajaran di rumah sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) adalah 56 hari bagi sekolah dalam negeri kumpulan A dan bilangan hari pembelajaran di rumah dan bagi sekolah dalam negeri kumpulan B adalah 55 hari.

“Bilangan hari pembelajaran di rumah hanya terpakai kepada murid Tingkatan Lima dan Enam manakala bagi murid lain bergantung kepada bila mereka akan kembali ke sekolah kelak,” katanya.

Muat turun PDF

Takwim Penggal Persekolahan Baru 2020 yang sudah dipinda boleh diperoleh melalui laman sesawang

https://www.moe.gov.my/takwim/takwim-persekolahan-pindaan-2020.

Sebelum ini, KPM memaklumkan sekolah akan dibuka semula esok membabitkan murid Tingkatan Lima dan Enam yang akan menduduki peperiksaan awam iaitu Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Vokasional Malaysia (SVM), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dan peperiksaan antarabangsa yang setara.

RUNGUTAN dan pandangan pelbagai pihak mengenai pindaan Takwim Penggal Persekolahan 2020 akan dirujuk dan dibincangkan di peringkat Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Baca  Tarikh Bayaran BSH Fasa 3 Julai 2020 Bantuan Sara Hidup

Timbalan Menteri Pendidikan 1, Datuk Dr Mah Hang Soon berkata, pihaknya akan merujuk perkara itu kepada Menteri Kanan (Pendidikan) Dr Mohd Radzi Jidin untuk dibincangkan di peringkat kementerian.

Katanya, pihaknya akui setiap perubahan atau sebarang pindaan mengenai takwim itu akan menimbulkan pelbagai pandangan dan mungkin masalah, tetapi fokus kementerian adalah memberi keutamaan kepada perancangan pengajaran dan pembelajaran (PnP).

 

Kongsi: