Semakan Tawaran MRSM 2021

Semakan Tawaran MRSM 2021 & Rayuan Kemasukan Tingkatan 1 & 4

Posted on

Semakan Tawaran MRSM 2021.

Majlis Amanah Rakyat (MARA) menerusi satu kenyataan pada Selasa mengumumkan semakan keputusan UKKM / tawaran kemasukan ke Tingkatan 1 dan 4 MRSM sesi 2021 sudah boleh disemak secara berperingkat mulai Rabu, 10 Mac 2021.

Bagaimana nak buat semakan tawaran MRSM ni?

Bagi mereka yang tidak berjaya macam mana nak buat rayuan kemasukan MRSM 2021?

Jutawan Online hari ini dengan artikel Semakan Tawaran MRSM 2021 & Rayuan Kemasukan Tingkatan 1 & 4 kami sediakan khas sebagai panduan buat calon-calon MRSM yang tidak sabar menantikan keputusan tawaran kemasukan ke MRSM.

Apa tunggu lagi?

Jom baca!

Kemasukan MRSM Sesi 2021 Untuk Tingkatan 1 & 4 Kini Bermula

Datuk Azizah Mohd Dun, Pengerusi MARA berkata, agensi itu masih mengekalkan dasar 60 peratus pengambilan pelajar dalam kalangan berpendapatan rendah atau B40.

Beliau menyatakan Keutamaan juga diberikan kepada pelajar luar bandar dan miskin bandar. Bagi memastikan pelajar B40 ini dapat meneruskan pengajian di MRSM, Mara akan meneruskan program BUDI Mara.

Baca  Cara Semakan Slip e-Penyata Gaji 2020 Secara Online

Program BUDI Mara adalah inisiatif terbaru MARA untuk membantu pelajar dari golongan B40 ini.

Pelajar yang terpilih akan diberi bantuan berbentuk wang tunai berjumlah RM1,100 merangkumi yuran persekolahan, pembelian pakaian persekolahan, pakaian harian, keperluan asrama, peralatan persekolahan dan sebagainya.

Semakan Tawaran MRSM 2021 & Rayuan Kemasukan Tingkatan 1 & 4

  1. Calon perlu melayari PORTAL RASMI MARA atau boleh membuat semakan terus ke pautan UKKM MARA seperti yang disediakan di bawah:
  1. Kemudian, calon perlu log erlebih dahulu masuk menggunakan ID yang telah didaftarkan.
  2. Calon akan dipaparkan dengan keputusan samada ‘BERJAYA’ ataupun ‘TIDAK BERJAYA’
  3. Pemohon atau ibu bapa perlu mengesahkan penerimaan tawaran kemasukan menerusi pautan sistem MyMrsm dalam portal Mara.
  4. Selain semakan online di portal UKKM MARA, calon yang berjaya ditawarkan ke MRSM akan menerima notifikasi menerusi Sistem Pesanan Ringkas (SMS) atau emel yang telah didaftarkan semasa permohonan.

NOTA:

  • Pemohon yang berjaya dikehendaki untuk MEMBUAT PENGESAHAN penerimaan atau penolakan tawaran kemasukan ke MRSM dalam tempoh tujuh (7) hari. Calon yang tidak membuat pengesahan penerimaan dianggap telah menolak tawaran.
  • Sistem aplikasi semakan keputusan permohonan dan cetakan tawaran MRSM secara online bagi kemasukan ke Tingkatan 1 dan 4 tahun 2021 hanya akan dibuka (diaktifkan) pada tarikh yang akan diumumkan oleh Bahagian Pendidikan MARA

PERMOHONAN RAYUAN KEMASUKAN MRSM 2021

*permohonan rayuan ke MRSM akan dibuka pada 7 April 2021 sehingga 30 Mei 2021 secara dalam talian*

Baca  Cara Semak Saman Trafik Melalui Online & SMS

Soalan Lazim (FAQ)

Semakan Tawaran MRSM 2021

Maklumat Lanjut Semakan Tawaran MRSM 2021

Sebarang pertanyaan lanjut mengenai semakan MRSM 2021 ini anda boleh terus hubungi pihak MARA disaluran yang berikut:

Selamat maju jaya kami ucapkan pada semua.

TERIMA KASIH

Kongsi: