semakan permohonan i-sinar kwsp

Semakan Permohonan i-Sinar Online Melalui 2 Cara Ini

Posted on

Semakan permohonan i-Sinar online. Makluman ahli KWSP bagi kategori 1 yang telah memohon pengeluaran i-Sinar KWSP,anda boleh membuat semakan permohonan i-Sinar bermula 4 Januari 2021.

Jutawan Online berkongsi maklumat bagaimana cara anda untuk semak status permohonan anda. Adakah permohonan i-Sinar KWSP anda itu berjaya ataupun tidak.

Jika setelah anda membuat semakan permohonan i-Sinar dan “LULUS’ anda hanya tunggu wang i-Sinar masuk ke akaun bank yang telah didaftarkan semasa permohonan. Buat yang berjaya nanti, pihak KWSP akan mula kreditkan wang anda bermula 11hb Januari 2021.

Sebaliknya, jika permohonan anda GAGAL, anda boleh membuat permohonan baru kerana tempoh bagi permohonan i-Sinar adalah selama 6 bulan.

Semakan Permohonan i-Sinar

Semakan i-Sinar melalui i-akaun

Cara semakan ini sesuai untuk pemohon yang membuat pengeluaran i-Sinar melalui i-Akaun KWSP.

1.Pastikan anda mempunyai i-Akaun untuk log masuk menggunakan id dan password.

2.Lihat di bahagian ‘Withrawal’, anda boleh tahu sama ada pengeluaran i-Sinar telah dikreditkan pada ‘payment date’.

Baca  Cara Mudah Semak i-Sinar KWSP Dengan Cepat

Semakan i-Sinar di Laman Web

Cara semakan ini sesuai untuk pemohon yang menggunakan portal i-Sinar. Bagi anda yang guna sistem i-Sinar Online pula boleh disemak di portal tersebut dan akan dipaparkan status permohonan ahli.

Cara-cara semakan

1. Layari laman web i-Sinar melalui https://isinar.kwsp.gov.my/
2. Masukan nombor kad pengenalan/no ahli
3. Tekan SEMAK STATUS
4. Status permohonan anda akan dipaparkan sama ada LULUS atau GAGAL

Semakan Melalui SMS

Bagi anda memohon juga pihak KWSP akan maklumkan kepada anda status permohanan i-Sinar terus ke bimbit anda melalui sms.

Jadual Pembayaran i-Sinar

Pihak KWSP memaklumkan bagi permohonan kategori 1, wang akan mula di kreditkan bermula 11.1.2021 untuk bayaran yang pertama. Selebihnya akan di masukkan mengikut bulanan sehingga tamat tempoh bayaran atau jumlah bayaran telah dibayar sepenuhnya.

Bagi ketegori 2 pihak KWSP masih belum membuat pengumuman rasmi tentang bila bayaran akan mula di kreditkan.

Maklumat Lanjut Semakan Permohonan i-Sinar

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai pengeluaran i-SINAR KWSP, boleh menghubungi talian bantuan seperti berikut:

Telefon: Talian Telefon i-SINAR KWSP

Facebook: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja

Laman Sesawang: Portal Rasmi KWSP

Video Semakan i-Sinar

FAQ i-Sinar

Bilakah pengeluaran i-Sinar boleh dibuat?

Permohonan boleh dibuat mulai Disember 2020.

Bilakah Tarikh Semakan Permohanan i-Sinar?

Semakan permohanan i-Sinar adalah pada 4hb Januari 2021.

Baca  Semakan Tarikh Bayaran i-Lestari KWSP dan Jadual Bayaran

Bila Tarikh Pembayaran i-Sinar KWSP?

Pembayaran i-Sinar akan mula di kerdit pada 11hb Januari 2021.

Jika saya Gagal Permohonan i-Sinar Bolehkah Saya Membuat Rayuan?

Anda boleh membuat rayuan jika gagal dalam permohonan i-Sinar. Tertakluk kepada syarat yang di tetapkan.

Berita i-Sinar

Permohanan i-Sinar Berjalan Lancar

permohonan i-sinar kwsp

Sumber Berita

PUTRAJAYA: Semua permohonan untuk kemudahan i-Sinar Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang dibuka pada Isnin lalu setakat ini berjalan lancar, sama ada secara digital atau fizikal.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata bagi mereka yang layak dan maklumat tersedia di dalam pangkalan data KWSP, sistem akan memberi kelulusan secara automatik dengan keputusan pertama akan diketahui pada 4 Januari 2021.

“Bersabarlah sementara KWSP memproses permohonan yang diterima. InsyaAllah, bayaran pertama akan dibuat pada 11 Januari 2021,” katanya dalam laporan Laksana ke-34, hari ini.

Tengku Zafrul berkata, kerajaan berharap inisiatif bantuan ini dapat mengurangkan beban aliran tunai rakyat seperti perbelanjaan permulaan persekolahan dan isi rumah.

Beliau berkata, selain skim khas KWSP itu, terdapat juga inisiatif penyaluran geran khas PRIHATIN (GKP 2.0) bagi rayuan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang lulus, di samping pelbagai program seperti subsidi upah, geran, pembiayaan, pinjaman mudah dan pelepasan cukai.

Permohonan i-Sinar KWSP merangkumi dua kategori kriteria kelayakan pemohon membabitkan lapan juta ahli.

Baca  Cara Tukar Amaun iSinar & Pembatalan Pengeluaran Bermula 8 Mac

Bagi pemohon yang tergolong dalam kategori 1, ahli hanya perlu memohon secara dalam talian melalui isinar.kwsp.gov.my.

Kriteria permohonan bagi kategori 1 membabitkan ahli yang bekerja di sektor formal, yang bekerja sendiri, yang bekerja di dalam sektor ekonomi gig, yang sudah lama tidak mencarum, yang hilang pekerjaan, suri rumah atau yang diberi notis cuti tanpa gaji.

Selain itu, ahli yang tiada caruman dengan KWSP sekurang-kurangnya selama dua bulan berturut-turut semasa permohonan atau ahli yang masih bekerja tetapi mengalami pengurangan gaji pokok sebanyak 30 peratus dan ke atas selepas Mac 2020 turut boleh mengemukakan permohonan dalam kategori ini.

Bagi kategori ini, tiada dokumen sokongan diperlukan, kelulusan secara automatik berdasarkan data dalaman KWSP.

Kategori 2 pula permohonan boleh dibuat bermula 11 Januari 2021 membabitkan ahli yang masih bekerja, namun mengalami pengurangan pendapatan keseluruhan sebanyak 30 peratus dan ke atas, termasuk pengurangan gaji dan elaun, atau pemotongan tuntutan kerja lebih masa selepas Mac 2020, yang mana pengurangan berkenaan hanya boleh dikenal pasti melalui dokumen yang diberikan.

Untuk melancarkan proses pengesahan, KWSP memerlukan dokumen sokongan daripada ahli iaitu penyata gaji sebelum dan selepas pengurangan pendapatan dan notis pemberhentian atau pemotongan elaun atau tuntutan kerja lebih masa.

Kongsi: