semakan pemohonan subsidi upah perkeso

Semakan Perkeso Program Subsidi Upah Senarai Majikan Lulus Permohonan

Posted on

Semakan Perkeso Program Subsidi Upah . Bagaimana cara untuk anda tahu samada syarikat atau perusahaan anda lulus program subsidi upah PERKESO ini?

Majikan-majikan semua jangan risau, Jutawan Online menyediakan panduan semakan online khas untuk anda membuat semakan tentang permohonan Program Subsidi Upah Perkeso ini.

Mudah sahaja. Semuanya ada disini.

Jom teruskan membaca!

Senarai Majikan Lulus Program Subsidi Upah PERKESO

Sebelum kita pergi dengan lebih mendalam adalah lebih baik sekiranya anda dapat memahami perbezaan di antara Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) dan juga Program Subsidi Upah (Wage Subsidy).

Program Pengekalan Pekerjaan (ERP)

 • ERP adalah bantuan kewangan segera (immediate financial assistance) sebanyak RM 600 sebulan kepada pekerja yang diminta bercuti tanpa gaji.
 • Program ini adalah untuk membantu pekerja yang diberikan notis cuti tanpa gaji (CTG) oleh majikan mereka yang terpaksa mengurangkan kos operasi akibat perniagaan yang terjejas kerana COVID-19.
 • Program ini telah bermula pada 1 Mac 2020 sehingga ke tarikh yang akan ditentukan oleh kerajaan/PERKESO kelak.
 • Tempoh bantuan yang diberikan adalah antara 1 hingga 6 bulan berdasarkan tempoh notis CTG daripada majikan.

Maklumat ringkas mengenai ERP ini adalah seperti berikut:

Senarai Majikan Lulus Program Subsidi Upah PERKESO

Program Subsidi Upah (Wage Subsidy)

 • Program ini adalah satu bentuk bantuan kewangan yang dibayar kepada majikan setiap perusahaan ke atas setiap pekerja tempatan yang berpendapatan RM 4,000 dan ke bawah untuk tempoh 3 bulan sahaja (atau tertakluk kepada tempoh yang akan diumumkan kemudian jika ada)
 • Jumlah subsidi adalah antara RM 600 hingga RM 1,200 bagi setiap pekerja bergantung kepada saiz perusahaan majikan.
 • Tujuan program ini adalah untuk membantu majikan yang terkesan dari segi ekonomi akibat COVID-19 supaya dapat meneruskan operasi syarikat serta mengelakkan pekerja hilang pekerjaan serta punca pendapatan.
Baca  Cara Memohon Pinjaman Perumahan Kerajaan LPPSA 2020

Berikut merupakan rujukan infografik mengenai perbezaan kedua-dua konsep ini:

Senarai Majikan Lulus Program Subsidi Upah PERKESO

Melalui Program Subsidi Upah, para majikan akan mendapat bantuan kewangan bermula dari RM600 sehingga RM1,200 bergantung kepada saiz perusahaan.

Sebagai contoh, untuk majikan dengan saiz perusahaan 75 orang ke bawah, bantuan akan disediakan sebanyak RM1,200 untuk setiap pekerja.

Manakala bagi saiz perusahaan 76 – 200 orang pekerja, bantuan RM800 untuk setiap pekerja disediakan.

Bagi saiz perusahaan besar 201 ke atas, kerajaan menyediakan bantuan RM600 setiap pekerja namun terhad untuk 200 pekerja sahaja.

Tempoh bantuan selama 3 bulan bermula 1 April sehingga 31 Disember tertakluk kepada baki dana yang disediakan.

Berikut kami kongsikan infografik mengenai bantuan kewangan ini dengan lebih jelas:

psu perkeso

Senarai Majikan Yang Lulus

Untuk semakan senarai majikan yang lulus program ini, anda boleh layari pautan yang kami sediakan di bawah:

https://prihatin.perkeso.gov.my/psu/

 • Masukkan nama syarikat anda di ruang ‘Search’
 • Kemudian klik untuk menyemak samada majikan anda ‘lulus’ atau ‘tidak’
Senarai Majikan Yang Lulus
Senarai Majikan Yang Lulus

KAEDAH PEMBAYARAN 

Bayaran subsidi akan dikreditkan kepada akaun majikan dalam tempoh 7-14 hari dari tarikh kelulusan.

Majikan perlu membayar gaji pekerja yang terlibat seperti biasa.

Jika pekerja tidak menerima gaji walaupun majikan menerima subsidi, maka pekerja boleh membuat aduan kepada pihak PERKESO.

SEMAKAN ONLINE SUBSIDI UPAH PEKERJA (PERKESO)

Berikut ialah langkah-langkah unbut buat semakan subsidi upah pekerja:

 1. Layari https://psu.perkeso.gov.my
 2. Anda akan lihat PERMOHONAN BULAN PERTAMA dan SEMAKAN PERMOHONAN
 3. Semakan Online Subsidi Upah
 4. Klik ‘SEMAKAN PERMOHONAN’
 5. Masukkan Nombor Rujukan yang anda perolehi semasa buat pendaftaran
 6. Masukkan alamat E-Mel yang didaftar semasa membuat permohonan.
 7. Kemudian klik pada butang Cari
 8. Anda akan dapat melihat status permohonan PSU.

Maklumat Lanjut Senarai Majikan Lulus Program Subsidi Upah 

Untuk sebarang maklumat lanjut anda boleh:

SOALAN LAZIM (FAQ) 

Apakah Program Subsidi Upah?

Subsidi Upah adalah bantuan kewangan yang dibayar kepada majikan setiap perusahaan bagi setiap pekerja tempatan yang bergaji RM4,000 dan ke bawah untuk tempoh 3 bulan sahaja. Tujuan Program Subsidi Upah ialah untuk membantu majikan yang terkesan dari segi ekonomi akibat COVID-19 supaya dapat meneruskan operasi syarikat serta mengelakkan pekerja hilang pekerjaan dan punca pendapatan bagi semua perusahaan.

Baca  Tempat Terbaik Untuk Simpan Duit di Malaysia

Bilakah Program Subsidi Upah mula berkuatkuasa dan bila ia berakhir?

Program Subsidi Upah mula berkuatkuasa pada 1 April 2020. Tempoh Program Subsidi Upah adalah selama 3 bulan bermula 1 April 2020 atau mengikut bulan permohonan dikemukakan. Tarikh akhir permohonan Program Subsidi Upah adalah pada 15 September 2020.

Apakah penambahbaikan Program Subsidi Upah yang diumumkan pada 6 April 2020?

Program Subsidi Upah yang diumumkan pada 6 April 2020 adalah menggantikan Progam Subsidi Upah yang telah diumumkan pada 27 Mac 2020.

Siapakah yang TIDAK LAYAK memohon Program Subsidi Upah?

a) Majikan atau perusahaan yang mendaftar dan beroperasi pada atau selepas 1 Januari 2020; b) Majikan dan pekerja yang belum berdaftar atau mencarum dengan PERKESO; c) Pekerja yang telah mendapat bantuan kewangan Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) pada bulan yang sama; d) Pekerja yang bergaji bulanan melebihi RM4,000; e) Pekerja yang telah diberhentikan kerja; f) Pekerja sektor awam, badan berkanun persekutuan dan negeri, semua badan berkanun yang diasingkan saraan, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan mereka yang bekerja sendiri (tidak mempunyai majikan) termasuk freelancers; serta g) Pekerja asing dan pegawai dagang (expatriate).

Bagi permohonan Program Subsidi Upah, apakah dokumen yang diperlukan?

Dokumen yang diperlukan untuk permohonan Program Subsidi Upah ialah: i. Senarai nama pekerja (mengikut had kelayakan saiz perusahaan); ii. Maklumat akaun bank majikan (Salinan muka depan Penyata Bank sahaja); iii. Maklumat Business Registration Number (BRN) yang didaftarkan oleh majikan ketika pembukaan akaun bank seperti di 5 (ii) di atas. Sila rujuk pihak bank; iv. Salinan pendaftaran SSM / ROS / ROB / pihak berkuasa Perkhidmatan Profesional, Saintifik atau Teknikal / Lesen Perniagaan; v. Akuan Pengisytiharan PSU50; dan vi. **Dokumen sokongan seperti penyata kewangan atau laporan jualan yang telah disahkan oleh pihak pengurusan atau lain-lain dokumen berkaitan

Apakah yang dimaksudkan dengan maklumat Business Registration Number (BRN) yang perlu diperolehi daripada pihak bank?

- Maklumat Business Registration Number (BRN) adalah maklumat nombor pendaftaran perniagaan majikan yang didaftarkan oleh majikan ketika pembukaan akaun semasa syarikat di bank. - Majikan perlu mengisi Borang BRN yang perlu dimuat turun dari capaian laman sesawang prihatin.perkeso.gov.my dan memuat-naik kembali ke laman sesawang tersebut setelah ianya dilengkapkan. - Maklumat Akaun Bank dan BRN syarikat seperti di atas diperlukan bagi tujuan pembayaran terus ke akaun majikan secara Electronic Fund Transfer (EFT).

Baca  Teknik Recover Password Google Dengan Mudah

Apakah Akuan Pengisytiharan PSU50?

Akuan Pengisytiharan PSU50 ialah suatu dokumen pengesahan dan akujanji secara bertulis bahawa majikan mengesahkan atau mengisytihar perkara-perkara yang terkandung di dalamnya adalah benar dan betul bagi tujuan permohonan Program Subsidi Upah.

Kenapakah pekerja yang bergaji RM4,000 ke atas tidak diliputi di bawah Program Subsidi Upah walaupun membuat caruman bulanan PERKESO?

Program Subsidi Upah adalah peruntukan daripada Kerajaan yang disalurkan melalui Pakej Rangsangan Ekonomi (PRIHATIN) untuk membantu majikan yang terkesan akibat krisis COVID-19 untuk meneruskan pengoperasian dan mengekalkan pekerja mereka. Program ini juga adalah untuk lebih membantu pekerja dalam golongan B40 yang berpendapatan RM4,000 dan ke bawah.

Bagi permohonan Program Subsidi Upah bulan berikutnya, adakah majikan perlu mengemukakan permohonan yang baru bagi tuntutan yang seterusnya?

Majikan tidak perlu mengemukakan permohonan Program Subsidi Upah yang baru bagi tuntutan kedua dan ketiga. Walau bagaimanapun, majikan dikehendaki mengemaskini perubahan maklumat bagi tuntutan kedua dan ketiga sekiranya berlaku apa-apa perubahan kepada status perniagaan atau bilangan pekerja yang layak melalui sistem. Kegagalan majikan tidak melaporkan perubahan tersebut boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Bolehkah majikan yang telah beroperasi sebelum 1 Januari 2020 tetapi tidak berdaftar dengan PERKESO memohon Program Subsidi Upah?

Boleh. Mana-mana majikan yang ingin mengemukakan permohonan Program Subsidi Upah tetapi masih belum berdaftar dengan PERKESO, hendaklah memenuhi syarat berikut: i. Telah berdaftar dengan SSM, PBT atau pihak berkuasa Perkhidmatan Profesional, Saintifik atau Teknikal sebelum 1 Januari 2020 ii. Mempunyai sekurang-kurangnya seorang pekerja iii. Mendaftar dengan PERKESO

Kesimpulan Program Subsidi Upah 

Jutawan Online berharap perkongsian ini dapat membantu meringankan beban majikan yang layak untuk membuat permohonan Program Subsidi Gaji ini. Kongsikan artikel ini untuk membantu mereka yang lain.

Selamat maju jaya kami ucapkan!

Terima kasih kerana sentiasa memilih kami sebagai sumber utama maklumat terkini untuk anda.

Kongsi:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.