SEMAKAN & KEMASKINI GERAN KHA

SEMAKAN & KEMASKINI GERAN KHAS PRIHATIN (GKP) 2.0

Posted on

Semakan GKP iaitu semak status permohonan Geran Khas PRIHATIN  GKP 2.0 secara online untuk panduan semua.

Kepada anda yang telah membuat permohonan Geran Khas PRIHATIN GKP 2.0? Sekiranya sudah, pasti anda ingin membuat semakan permohonan Geran Khas PRIHATIN bagi mengetahui status adakah lulus atau tidak.

kemaskini-gkp-2.0
Kemaskini GKP 2.0 Online

KEMASKINI GKP 2.0

Jika telah selesai membuat permohonan baru GKP 2.0,kemudian anda perlu kemaskini maklumat atau ingin membuat semakan GKP 2.0, Jutawan Online kongsikan cara SEMAKAN & KEMASKINI GKP 2.0 untuk memudahkan urusan anda.

Geran Khas Prihatin GKP 2.0

KEMASKINI PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN(GKP) 2.0

 • Layari laman web atau portal rasmi GKP di sini: https://gkp.hasil.gov.my
 • Sila Log Masuk
 • Klik KEMASKINI GKP
 • Anda kini berada di bahagian MAKLUMAT ENTITI PERNIAGAAN
 • Sila semak Nama dan Nombor Kad Pengenalan
 • Teruskan dengan kemaskini Maklumat Diri, Maklumat Pasangan dan Maklumat Perniagaan dengan betul.
 • Selepas selesai, klik tab Pengesahan di bahagian atas
 • Sila buat pengesahan Captcha dengan mengisi paparan Captcha seperti yang terpapar
 • Tekan butang Sahkan Captcha
 • Kini anda berada di bahagian Akuan Pengesahan
 • Jika anda bersetuju dengan syarat-syarat yang ditetapkan sila tick ruangan berkenaan.
 • Klik butang Hantar
 • Mesej makluman penghantaran borang permohonan berjaya akan dipaparkan

SEMAKAN PERMOHONAN GKP 2.0

 1. Layari portal rasmi GKP di sini: https://gkp.hasil.gov.my
 2. Selepas Log Masuk, anda akan nampak paparan Nama, Nombor MyKad dan Status Permohonan
 3. Sila beri perhatian pada Status Permohonan untuk mengetahui status terkini mengenai permohonan anda
 • Jika Permohonan Diterima, ini bermaksud permohonan baharu anda yang sudah siap diisi sudah berjaya dihantar. Anda juga tidak perlu membuat permohonan semula. Sila tunggu sehingga keputusan permohonan dipaparkan.
 • Jika Dalam Proses, ini bermakna permohonan anda yang telah diterima sedang dalam proses verifikasi atau semakan dari agensi yang terlibat. Semasa dalam status Dalam Proses, anda tidak boleh buat kemaskini.
 • Jika Lulus, ini bermaksud anda layak menerima bantuan. Duit bantuan GKP akan dimasukkan ke dalam akaun yang anda daftarkan dalam borang permohonan. Tarikh duit GKP masuk anda dimaklumkan kemudian.
 • Jika Tidak Lulus, ini bermakna anda tidak layak menerimba bantuan GKP.

Saya berdaftar dengan SMM tetapi tidak dengan LHDNM, bolehkah saya memohon?

Ya anda layak memohon GKP 2.0.

Berapakah jumlah bantuan GKP 2.0?

Sama seperti sebelum ini iaitu RM3,000 secara one-off.

Bilakah saya boleh menyemak status permohonan Geran Khas Prihatin?

Bermula 15 November 2020.

Bilakah tarikh pembayaran GKP 2.0?

Pembayaran akan dibuat bermula 25 November 2020.

Permohonan Baru GKP 2.0

Permohonan baru akan dibuka bermula 1-31 Oktober 2020.

Permohonan boleh dibuat di portal rasmi https://gkp.hasil.gov.my Sebarang permohonan secara manual tidak akan diterima.

Sebelum ini sebanyak 642,976 permohonan Geran Khas Prihatin diterima sejak dibuka awal Mei lalu. Daripada jumlah tersebut, sebanyak 488,857 (76 peratus) permohonan telah diluluskan manakala 81,260 (12.6 peratus) permohonan masih dalam proses semakan lanjut agensi.

Keputusan GKP 2.0

Pemohonan boleh membuat semakan status permohonan mulai 15 November di portal yang sama.

Tarikh Pembayaran GKP 2.0

Mengikut info yang kami terima, pembayaran akan dibuat bermula 25 November secara one-off sebanyak RM3,000. Pembayaran akan dibuat terus ke akaun yang telah didaftaran semasa proses permohonan dibuat. Akaun bank yang didaftarkan mestilah masih aktif.

Laporan Berita GKP 2.0

sumber : bharian.com.my

PUTRAJAYA: Peniaga mikro yang sebelum ini tidak berkesempatan untuk mendapatkan Geran Khas Prihatin (GKP), boleh memohonnya bermula Khamis ini, kata Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Beliau berkata, kerajaan mendengar dan amat prihatin terutama kepada kelangsungan peniaga mikro dan membuka semula permohonan GKP itu.

Katanya, kepada mereka yang layak tetapi tidak berkesempatan untuk mendapatkan GKP terdahulu, permohonan ini boleh dibuat bermula 1 Oktober hingga 31 Oktober 2020 dan bayaran disasarkan akan dibuat mulai 25 November 2020.

“Bagi Program Subsidi Upah 2.0 (PSU 2.0) yang membabitkan peruntukan RM2.4 bilion, kerajaan sedar masih ada syarikat yang mengalami kekangan aliran tunai.

“Bagi membantu syarikat yang mengalami pengurangan hasil sekurang-kurangnya 30 peratus berbanding tahun lalu, mereka boleh memohon subsidi upah pada kadar RM600 sebulan untuk setiap pekerja sehingga maksimum 200 pekerja.

“Permohonan akan dibuka dari 1 Oktober sehingga 31 Disember 2020. Langkah ini dijangka akan memanfaatkan 1.3 juta pekerja,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan Laporan LAKSANA Ke-23 Pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) dan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) secara maya, semalam.

Tengku Zafrul berkata, pada 23 September lalu, Perdana Menteri Malaysia mengumumkan Kerangka Inisiatif Tambahan Khas: KITA PRIHATIN bernilai RM10 bilion yang bertujuan untuk meringankan beban rakyat; mengekalkan pekerjaan dan membantu perniagaan terutama perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Katanya, di bawah KITA PRIHATIN, kerajaan turut mengumumkan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) 2.0 dengan peruntukan RM7 bilion.

“Kerajaan mengambil maklum kesukaran yang masih dihadapi oleh golongan B40 dan M40. Bayaran BPN 2.0 akan dibuat dalam dua ansuran, pertamanya pada hujung bulan Oktober 2020 dan keduanya, pada bulan Januari 2021.

“Tiada permohonan perlu dibuat bagi penerima BSH. Hanya penerima yang tidak pernah menerima bantuan BSH atau BPN sebelum ini perlu memohon,” katanya.

Tengku Zafrul berkata, soalan-soalan lazim bagi ketiga-tiga langkah ini boleh didapati melalui pautan

www.treasury.gov.my/index.php/KitaPrihatin2020.

“Ketiga-tiga langkah ini dengan suntikan fiskal tambahan RM10 bilion ini dijangka akan menyumbang 3.7 hingga 4.0 mata peratusan kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara 2020.

“Kerajaan yakin bahawa KITA PRIHATIN akan mengekalkan momentum pemulihan bagi petunjuk-petunjuk ekonomi seperti penurunan kadar pengangguran, peningkatan Indeks Pengeluaran Perindustrian, peningkatan Indeks Pelopor, selain sektor runcit dan rekreasi,” katanya.

Kongsi: