Bagaimana Semak Tempat Mengundi Melalui SMS dan Online

Semak Tempat Mengundi Melalui SMS dan Online

Posted on

Bagaimana semak tempat mengundi melalui SMS dan Semakan Daftar Pemilih Pilihanraya online dan ingin tahu lokasi tempat DAERAH MENGUNDI, DUN dan PARLIMEN anda.

Maklumlah semak tempat mengundi ini penting sangat. Kita yang menentu siapa yang akan bakal jadi YB kitakan. Silap pilih atau tak datang mengundi maka kita la yang paling rugi dan kecewa. Kerani undi kita amat-amat berharga.

Tapi yang menjadi masalahnya adalah liputan internet tak meluas sangat kadang-kadang menyusahkan kita. Maka terpaksa la kita semak tempat mengudi melalui SMS. kan senaang macam ni. Jutawan Online Malaysia akan kongsi cara semak tempat mengundi dengan anda. Cara ini amat mudah.

Pengundi berdaftar boleh menyemak daftar pemilih SPR untuk mengesahkan lokasi tempat mengundi serta maklumat lain daftar undi secara dalam talian, melalui khidmat SMS, aplikasi mudah alih atau telefon. Tidak perlu tunggu dekat pilihan raya baru nak semak, kerana semakan daftar pemilih atau semakan daftar mengundi boleh dilakukan sepanjang tahun, bila-bila masa.

Semak Tempat Mengundi Melalui SMS

TOC

Baca  Permohonan PraSekolah 2021 Online KPM

Cara semak tempat mengundi melalui SMS menggunakan telefon bimbit adalah seperti ini:

Semak Daftar Pemilih SMS SPR  Cara 1

Taipkan mesej:

SPR<jarak>[No. Kad Pengenalan]

Contoh: SPR   871114035243

kemudian…

Hantarkan SMS tersebut ke no. 15888

Semak Daftar Pemilih SMS SPR  Cara 2

Taipkan mesej:

SPR<jarak>SEMAK<jarak>[No. Kad Pengenalan]

Contoh: SPR  SEMAK  871114035243

kemudian…

Hantarkan SMS tersebut ke no. 15888

Ingat! Anda akan dicaj 15 sen untuk setiap penghantaran dan 20 sen untuk setiap penerimaan mesej.

Semak Daftar Pemilih Melalui SMS

Semakan Daftar Pemilih Secara Online

Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) telah menyediakan satu laman web yang membolehkan anda menyemak daftar pemilih yang telah disahkan secara atas talian. Cara membuat semakan online adalah seperti berikut:

Daftar Pemilih SPR

Layari laman web Semakan Daftar Pemilih SPR di alamat:
https://pengundi.spr.gov.my

 

Semak-Tempat-Mengundi-Melalui-SMS

  1. Masukkan nombor kad pengenalan pengundi berdaftar ke dalam kotak yang disediakan.
  2. Masukkan captcha,
  3. kemudian klik butang “SEMAK”.

Maklumat yang terpapar nanti  didalam keputusan semakan adalah nama, tarikh lahir, jantina, lokaliti, daerah mengundi, Dewan Undangan Negeri (DUN), Parlimen, negeri pemilih, pusat mengundi serta saluran anda. Semak tempat mengundi melalui SMS dan Semakan Daftar Pemilih Pilihanraya online

Baca  Cara Memohon Dana Inspirasi Malaysia (YaPEIM) 2020

Semakan Daftar Pemilih Dengan Aplikasi Mudah Alih

Semakan boleh dibuat dengan menggunakan aplikasi mudah alih My SPR Semak yang boleh dimuat turun secara percuma di Google Play atau Apple App Store. Selain semakan daftar pemilih, aplikasi ini juga menyediakan kemudahan untuk menyemak nama calon yang bertanding dan juga keputusan pilihan raya.

Semakan Daftar Pemilih Melalui Telefon

Pemilih berdaftar juga boleh menelefon ke talian hotline 03-88927018 atau telefon ke mana-mana Pejabat Pilihan Raya Negeri untuk membuat semakan.

Semoga cara semak tempat mengundi melalui SMS dan Semakan Daftar Pemilih Pilihanraya online di atas berguna buat para pengundi terutama sekali mereka yang akan membuang undi buat kali pertama. Selamat mengundi!

FAQ Pilihan Raya Trivia

Apakah maksud pilihan raya ?

· Pilihan raya ialah proses memilih wakil rakyat sama ada di peringkat negeri atau persekutuan. · Pemilihan dilakukan secara sulit dengan menggunakan prosedur yang telus dan teratur. · Pengiraan undi dibuat secara terbuka dan keputusannya direkodkan. · Calon yang mendapat undi terbanyak dikira menang.

Perbezaan antara pilihan raya umum dengan pilihan raya kecil.

(i) Pilihan raya umum · Diadakan untuk memilih ahli Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri · Diadakan serentak di seluruh Malaysia · Di Sabah dan Sarawak, pilihan raya umum bagi Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri diadakan secara berasingan. (ii) Pilihan raya kecil · Diadakan apabila berlaku kekosongan mana-mana kerusi Parlimen atau Dewan Undangan Negeri. · Kekosongan mungkin disebabkan kematian, perletakan jawatan dan perlucutan jawatan. · Diadakan dalam tempoh 60 hari bagi Semenanjung Malaysia dan 90 hari bagi Sabah dan Sarawak

Baca  Bayar Bil Guna PayBillsMalaysia 2021 Online: Cara Daftar & Login

Mengapakah pilihan raya kecil diadakan ?

· Kekosongan kerusi Parlimen atau DUN · Kematian wakil rakyat · Perletakan jawatan wakil rakyat · Perlucutan jawatan wakil rakyat

Syarat yang membolehkan seseorang itu menjadi calon untuk bertanding dalam pilihan raya.

· Warganegara Malaysia · Berumur 21 tahun · Bermastautin di Malaysia · Sempurna akal · Bukan seorang muflis · Tidak memegang jawatan dalam perkhidmatan awam · Tidak pernah didenda lebih daripada RM 2 000.00 · Tidak pernah dipenjara lebih daripada 12 bulan · Tidak membuat akuan taat setia kepada negara luar.

Mengapakah setiap warganegara harus melibatkan diri dalam proses pilihan raya ?

· Melibatkan diri dalam pemerintahan negara · Mengekalkan amalan demokrasi · Memilih kerajaan yang berwibawa · Memilih wakil rakyat yang berkebolehan · Menjamin pemerintahan yang adil · Memastikan pentadbiran berjalan lancar · Mana-mana jawapan munasabah

 

 

 

Kongsi: