4 Cara Semak Status Bankrap dan Muflis Secara Online

4 Cara Semak Status Bankrap dan Muflis Secara Online

Posted on

Bagaimana cara nak semak status bankrap online atau muflis secara online?. Masih ramai yang tidak tahu semak status bankrap online. Status bankrap dan muflis ini merosakkan institusi kewangan diri. Mari kita baca mengapa bankrap dan muflis berlaku secara menyeluruh.

Anda risau, mungkin sebelum ni anda mempunyai banyak hutang yang tertangguh dan pernah menjadi penjamin kepada mana-mana individu yang mungkin tak bertanggungjawab.

4 Cara Semak Status Bankrap Online

Sebaik-baiknya, jika anda berada dalam situasi seperti itu sekarang ni, buatlah semakan status kebankrapan anda takut-takut anda dah jatuh dalam status muflis. Macam mana nak semak online? Jangan risau, kami di Jutawan Online sediakan entri khas pada hari ini cara buat semakan status bankrap atau muflis secara online.

Teruskan bersama kami!

Status Bankrap dan Muflis Malaysia

Kebankrapan merujuk kepada satu proses di mana seorang penghutang diisytiharkan muflis melalui perintah Mahkamah. Akta terbaru Kebankrapan atau muflis kini telah berkuatkuasa sejak 6 Oktober 2017.

Dibawah merupakan perubahan pada undang-undang muflis di Malaysia yang perlu anda ketahui. Seseorang individu boleh diisytiharkan bankrap jika mempunyai hutang sebanyak RM50,000 atau lebih.

Namun, ini bermaksud jika seseorang mempunyai hutang sebanyak tersebut atau lebih sahaja boleh diisytiharkan muflis dengan nama lain bankrap.

Segala harta kepunyaan seorang bankrap terletak hak kepada Ketua Pengarah Insolvensi (KPI) dan KPI bertanggungjawab untuk mentadbir, menghasilkan dan menjual semua harta tersebut bagi menyelesaikan hutang yang ditanggung oleh si bankrap.

Hasil jualan harta akan diagihkan kepada pemiutang yang memfailkan bukti hutang dalam kes kebankrapan.

‘Jabatan Insolvensi merekodkan 300,908 kes kebankrapan bermula 2015 sehingga Ogos 2019

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong, berkata kaum Melayu mencatat kes kebankrapan tertinggi iaitu 56 peratus atau 45,145 kes daripada keseluruhan 80,625 kes yang direkodkan.

Ia diikuti kaum Cina yang pada 26 peratus, India (11.3 peratus) dan lain-lain (6.7 peratus).

Vui Keong berkata, statistik sama mencatat 69.7 peratus atau 56,173 lelaki diisytihar muflis dalam tempoh berkenaan’

BERITA HARIAN ONLINE | 17 OKTOBER 2019

 Cara Semak Status Bankrap dan Muflis Secara Online

Cara Semak Status Bankrap Online

Ada 4 cara untuk mengetahui samada anda telah diisytihar sebagai bankrap atau tidak iaitu;-

1. Membuat semakan melalui kaunter carian di Ibu Pejabat Jabatan Insolvensi Malaysia. Caj yang dikenakan ialah sebanyak RM 10.00; atau membuat semakan melalui laman sesawang di https://e-insolvensi.mdi.gov.my/ atau melalui myeg.com.my. Caj yang dikenakan ialah sebanyak RM 12.00.

2. Cara diatas adalah bagi individu yang tidak menerima NOTIS KEBANKRAPAN dari pihak Insolvensi atas sebab pertukaran alamat kediaman.

3. Membuat Semakan Melalui Rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan >> https://www.rilek.com.my/

4. Muat turun aplikasi MyDI sila ke https://e-insolvensi.mdi.gov.my/ untuk lebih lanjut untuk semak status bankrap online.

Punca-punca Kebankrapan Terkini 

Berdasarkan maklumat dari jabatan Insolvensi yang dibuat sepanjang tahun 2005 sehingga kini, kebanyakan kes Kebankrapan berpunca dan berlaku daripada tunggakkan bayaran kad kredit, pinjaman sewa beli kenderaan, diikuti keberhutangan yang lain, pinjaman peribadi, pinjaman perumahan, pinjaman perniagaan dan lain-lain.

Semakan Status Bankrap Atau Muflis Secara Online

2 Jenis Permohonan Kebankrapan

Seseorang hanya boleh diisytiharkan bankrap oleh PERINTAH MAHKAMAH sama ada melalui:-
– permohonan daripada PEMIUTANG iaitu pihak bank; atau
– permohonan daripada INDIVIDU itu sendiri.

Apakah Tindakan Awal untuk mengelak Menjadi Bankrap atau Muflis?

Apabila seseorang mempunyai tunggakan bayaran selama beberapa bulan, pihak bank akan menghubungi individu tersebut dan meminta agar beliau menghadirkan diri di cawangan yang berkenaan bagi tujuan rundingan.

Antara topik yang akan dibincangkan ialah pengurangan kadar bayaran mengikut kemampuan penghutang serta lanjutan tempoh bayaran yang boleh dibuat.

Sekiranya kedua-dua belah pihak berjaya mencapai satu persetujuan bagi menyelesaikan permasalahan yang timbul, maka penghutang tidak akan diisytihar bankrap oleh pihak bank tersebut.

Dimaklumkan Bankrap, Apa Prosedur Yang perlu Diikuti?

Apabila seseorang telah dihukum bankrap oleh mahkamah, beliau mesti hadir ke cawangan yang mentadbir kes kebankrapan MdI. Cawangan yang mentadbir kes bankrap biasanya adalah salah satu yang terdekat kepada Mahkamah Tinggi yang mana perintah kebankrapan telah dibuat.

Apabila dia menghadirkan diri di cawangan tersebut, beliau akan diperlukan di bawah undang-undang kebankrapan untuk memberikan butir-butir dalam sesi pertanyaan awal, antara lain butiran mengenai nama penuh, nombor kad pengenalan, alamat kediaman, ahli keluarga dan sebab-sebab kebankrapan.

Bankrap juga akan dikehendaki untuk memfailkan Penyata Hal Ehwal yang memerlukan beliau untuk mendedahkan aset dan liabiliti kepada KPI.

Tanggungjawab Bagi Individu Yang Bankrap

Setelah mendapat perintah kebankrapan dan sepanjang tempoh kebankrapan, seorang bankrap mesti memberi kerjasama penuh dengan KPI dalam pentadbiran kebankrapan dan merealisasikan aset beliau. Bankrap perlu menyediakan maklumat mengenai aset dan liabiliti, transaksi kewangan dan perkara lain yang berkaitan.

Tanggungjawab Individu bankrap termasuk:

  • Menghadirkan diri di pejabat KPI secepat mungkin apabila menerima Perintah Penerimaan dan Perintah Penghukuman dan lain-lain mesyuarat berikutnya dengan KPI apabila dimaklumkan perkara berkenaan;
  • Menyerahkan semua aset kepada KPI;
  • Mengemukakan Penyata Hal Ehwal yang lengkap;
  • Mengemukakan Penyata Pendapatan dan Perbelanjaan setiap enam (6) bulan;
  • Menghadiri semua mesyuarat bersama pemiutang;
  • Membuat sumbangan/bayaran terhadap estet kebankrapan daripada 10% pendapatan peribadi;
  • Dilarang menerima sebarang pemberian wang/kredit sebanyak RM 1,000.00 atau lebih daripada mana-mana pihak tanpa memaklumkan pemiutang status beliau sebagai seorang bankrap;
  • Tidak membuat pembayaran secara terus kepada pemiutang;
  • Memaklumkan kepada KPI atas perubahan nama, alamat, nombor telefon, pendapatan, harta dan maklumat lain yang berkaitan; dan
  • Memberi maklumbalas atas pertanyaan KPI dalam masa yang ditetapkan.

Bagaimana Boleh Bankrap

Beza Pembatalan Perintah dan Pelepasan Perintah Kebankrapan?

Pembatalan merujuk kepada penamatan Perintah Kebankrapan yang telah dibuat terhadap seorang bankrap, seolah-olah beliau tidak pernah dibankrapkan.

Sebaliknya, Pelepasan Perintah Kebankrapan melepaskan anda dari kesemua hutang-hutang yang boleh dibuktikan dalam kebankrapan kecuali hutang kepada Kerajaan, Negeri dan Peguam Negara yang berkaitan dengan bon-bon wang jaminan dan mana-mana hutang boleh dibuktikan yang mana disebabkan oleh penipuan atau pecah amanah.

Semakan Status Bankrap Atau Muflis Secara Online

Kesimpulan

Elakkan diri anda daripada menjadi mangsa kepada hutang-piutang anda sendiri atau jangan jadikan diri anda dalam kes ini istilahnya pak sanggup untuk jamin apa-apa pembelian atau hutang daripada mereka yang tak boleh dipercayai.

Rancang kewangan anda dengan baik, dan jangan lupa menabung untuk pastikan anda sentiasa mempunyai dana di saat kecemasan. Malang ni tak berbau, jadi lebih baik anda sediakan payung sebelum hujan.

Jutawan Online berharap artikel ini dapat membantu anda dan semoga anda semua bebas daripada status muflis!

Kongsi:
Baca  Cara Daftar Program Subsidi Carseat 2020 Untuk Golongan B40

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.