Semak Pinjaman Kereta CIMB Dengan CIMB Clicks

Semak Pinjaman Kereta CIMB Dengan CIMB Clicks

Posted on

Ini cara nak semak baki pinjaman kereta CIMB guna CIMB Clicks.  Jutawan Online akan tunjuk pada anda guna CIMB Clicks sahaja dah boleh tahu baki pinjaman anda dengan Bank CIMB , mudah dan berkesan. Lepas ni boleh la semak pinjaman kereta CIMB ni simple jer.

Dengan kecanggihan teknologi yang sedia ada, banyak syarikat ataupun bank-bank mengambil kesempatan untuk mengaplikasikannya dalam sistem mereka bagi memudahkan pengguna.

Untuk boleh membuat semakan online di CIMB Bank, Anda wajib mendaftar terlebih dahulu. Sila ikuti cara yang akan di kongsi pada artikel ini.

CIMB Clicks

Nasihat Jutawan Online untuk buat la  akaun online banking CIMB. Beberapa kemudahan berikut akan Anda dapatkan sekiranya sudah memiliki akaun berdaftar:

  • Semak baki pinjaman kereta
  • Semak baki akaun CIMB
  • Transfer wang
  • Topup kredit
  • Download e-statement
  • Pembayaran marketplace
  • Dan lain-lain

Selain kemudahan diatas, Anda juga boleh menyemak baki pada bila-bila masa melalui handphone.

Contohnya macam CIMB Clicks ni, bukan sahaja boleh semak baki pinjaman kenderaan anda, malah boleh juga buat bayaran pinjaman kereta bank selain CIMB di sini.

Mudahkan? Lagi satu, tahukah anda yang anda sebenarnya boleh membuat semakan baki pinjaman kereta anda secara online melalui online banking? Tak tahu?

Sebenarnya semakan baki pinjaman kereta Maybank, Public Bank, Bank Islam dan banyak lagi sistem bank yang menawarkan perkhidmatan ini. Apa yang penting anda harus tahu di bank manakah anda membuat pinjaman untuk pembelian kereta anda.

Adakah dengan Hong Leong, Ambank, CIMB, Maybank, Bank Islam atau dengan Public Bank. Dan selepas itu tanyakan kepada bank yang anda buat pinjaman tersebut untuk mengetahui jika sistem online banking mereka ada memaparkan baki pinjaman kereta anda atau tidak. Jika ada, maka anda perlulah memohon untuk mendaftar sistem online banking mereka.

Menarik bukan? Teruskan bersama kami di Jutawan Online kerana entri hari ini khas buat anda yang berminat menggunakan perkhidmatan CIMB Clicks untuk memeriksa pinjaman kereta anda.

Jom!

Semak Pinjaman Kereta CIMB Online 

Sehubungan dengan itu, sebenarnya ramai sahaja yang tahu akan perkara ini. Tetapi tidak ramai yang mahu untuk memiliki sistem online banking ini. Lagi lagi apabila melibatkan pembayaran baki pinjaman kereta secara online.

Alasan yang paling biasa adalah bimbang jika transaksi pembayaran bulanan kenderaan (installment) secara online bermasalah atau tidak diterima oleh bank berkenaan sedangkan bayaran sudah dibuat. Kes kebimbangan seperti ini adalah kecil sekali kalau diikutkan. Itupun disebabkan perkara perkara tertentu yang boleh dijelaskan.

Bayar Pinjaman Kereta Dengan CIMB Clicks

Cara Semak Baki Pinjaman Kereta CIMB Online Dengan CIMB Clicks

  1. Within CIMB Bank’ jika anda membuat loan/pinjaman kereta dengan pihak CIMB Banks. Masukkan no akaun kereta dan akan tertera nama pemilik kereta.
  2. ‘To Other Banks’ jika anda ingin membuat transaksi pinjaman kereta ke bank pilihan seperti Maybank, RHB, BSN, Public Bank dan sebagainya. Perlukan No Akaun kereta dan Nama Pemilik kereta untuk pembayaran duit kereta.

Sila lihat gambar di bawah ini :

Cara Semak Baki Pinjaman Kereta CIMB Online Dengan CIMB Clicks
Cara Semak Baki Pinjaman Kereta CIMB Online Dengan CIMB Clicks

Cara Semak Pinjaman CIMB Online

Perkara yang paling penting apabila mempunyai online banking adalah kita boleh melihat secara terus akan akaun baki pinjaman kereta kita. Secara tidak langsung kita tahu keadaan jumlah baki hutang kereta kita. Dan secara tidak langsung kadang kala ianya mendidik diri untuk membayar lebih awal dan juga lebih cepat iaitu mahu cepat melangsaikan baki pinjaman kereta tanpa perlu mengikut jadual bayaran.

Ini boleh terjadi apabila kita disentiasa terfikir akan baki pinjaman, wang lebihan pula ada di dalam bank dan bayaran juga dapat dibuat secara terus melalui online tanpa membuang masa.

Kepada yang membuat pinjaman kenderaan dengan bank CIMB boleh menyemak baki pinjaman kereta secara online melalui Cimbclick. Akaun online banking ada memaparkan pinjaman kenderaan anda dan menunjukkan baki yang belum dilunaskan dalam tempoh yang dipersetujui.

Mudah sahaja. Minta pihak bank bantu anda membuka dan aktifkan login website untuk anda. Mereka akan bantu. Dan anda akan dapat maklumat username dan login online anda. Mudah. Yang penting anda perlu datang ke bank untuk pertama kali aktifkan akaun online anda.

Kemudahan online sebegini dapat menjimatkan masa daripada terbuang hanya kerana ingin mengetahui akan baki pinjaman kereta. Sedangkan anda sendiri boleh melihat maklumat tersebut melalui online. Dari gambar diatas.

Anda boleh melihat jumlah pinjaman, baki pinjaman kereta, bayaran bulanan pinjaman kenderaan, jumlah tunggakkan, tarikh akhir bayaran, interest kereta yang dikenakan dan juga tarikh akhir pinjaman. Semua ada disitu. Tidak perlu sebenarnya untuk datang ke bank semata mata untuk urusan sebegini. Jom gunakan perkhidmatan online. Jangan lagi membuang masa anda untuk melihat angka-angka ini.

KESIMPULAN

Cara Semak Baki Pinjaman Kereta CIMB Online Dengan CIMB Clicks

Kami harapkan perkongsian artikel pada kali ini dapat membantu meringankan dan memudahkan urusan anda. Ternyata kecanggihan teknologi sekarang sekiranya diaplikasikan dengan cara yang betul dapat membantu mempercepatkan segala urusan,

Terima kasih kerana terus bersama kami, dan teruskan bersama Jutawan Online untuk artikel-artikel yang lebih menarik!

Dikemaskini pada

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.