Semak NCD Kereta Anda Secara Online

Semak NCD Kereta Anda Secara Online Sepantas 30 saat

Posted on

Semak NCD kereta anda secara online.

Masih ada yang tertanya cara semak NSD kereta? Apa itu (NCD) atau No Claim Discount atau nama melayu nya dikenali sebagai Diskaun Tiada Tuntutan Kereta? Apa fungsi NCD ni dan macam mana cara untuk anda membuat semakan NCD ini secara online?

Untuk itu, Jutawan Online membawakan anda Cara Semak No Claim Discount (NCD) Kereta Online artikel khas pada hari ini untuk menjadi panduan anda memahami segala yang anda patut tahu mengenai NCD ini.

Anda masih berminat?

Jom teruskan membaca bersama kami!

Semak NCD Kereta Anda Secara Online

semak NCD Kereta

Berikut kami sediakan segala maklumat yang anda perlukan mengenai NCD. Cara semak NCD kereta anda.

No Claim Discount (NCD) bermaksud diskaun/bonus yang diberikan oleh pihak insurans/takaful kepada pemilik polisi kenderaan kerana tiadanya tuntutan pada tahun tersebut. Sekiranya tahun yang berikutnya juga tiada tuntutan, maka NCD menjadi semakin besar.

Anda akan dapat berjimat lagi dengan memindahkan NCD kereta lama ke kereta baru, lagi lama tuntutan belum dibuat, lagi banyak diskaun yang anda dapat.

Baca  Permohonan Biasiswa Yayasan Bank Rakyat Terkini

Bagaimana?

Haaa, kalau anda betul-betul faham konsep NCD ini boleh menjimatkan insuran kenderaan anda

Jom teruskan baca.

JUMLAH DISKAUN NCD UNTUK KERETA

Diskaun bergantung kepada jenis kenderaan. Kenderaan persendirian akan menikmati diskaun yang lebih tinggi berbanding kenderaan motosikal dan komersial. Kelayakan untuk mendapat diskaun adalah dengan anda perlu penuhi syarat 12 bulan tanpa tuntutan.

Pada tahun pertama tiada diskaun diberikan, anda akan mula dapat diskaun untuk renew polisi insuran pada tahun kedua, ketiga dan seterusnya. Untuk lebih detail tentang kadar peratusan yang diberikan untuk NCD ini, boleh rujuk dibawah mengikut jenis kenderaan dan tempoh mengikut tahun.

Kadar NCD kenderaan persendirian

Misalnya, anda telah mempunyai NCD sebanyak 55% dan pada tahun itu anda ada membuat tuntutan, maka NCD anda pada tahun hadapan adalah kosong (0%). Manakala pada tahun yang berikutnya akan menjadi 25% dan seterusnya.

Atau untuk lebih mudah difahami, jika pada tahun kedua anda kemalangan dan terpaksa membuat tuntutan insuran, maka semasa anda nak renew polisi insuran diskaun anda akan kembali ke 0 % seperti tahun pertama.

Baca  Permohonan Online Guru Interim SK & SJKC Terkini

PERKARA PENTING TENTANG NCD? APA DIA?

Faktor-faktor penting yang anda perlu tahu tentang NCD adalah seperti yang berikut:

KEROSAKAN YANG BUKAN DILAKUKAN SENDIRI (NO FAULT DAMAGE)

No Fault Damage adalah tuntutan kerosakan yang bukan dilakukan oleh anda sendiri. Diskaun NCD anda tidak akan kembali ke 0% atau hilang atas tuntutan macam ini.

Sebagai contoh, jika berlaku kemalangan diantara anda dan pihak ketiga, anda mempunyai pilihan membuat tuntutan insuran pihak ketiga atau polisi komprehensif anda sendiri tanpan menjejaskan NCD anda.

Semak NCD Kereta

NCD BOLEH DIPINDAH MILIK

Jika anda mempunyai niat untuk menjual kereta dan NCD kereta lama anda ada sebanyak 30 %, maka anda layak untuk memindahkan diskaun tersebut kepada kereta baru.

NCD tidak boleh digunakan lebih pada satu kenderaan. Secara automatik, kenderaan lama anda akan kembali ke 0%.

Tips penting, jika nak dapat penjimatan berlipat kali ganda, anda dinasihatkan untuk memindahkan NCD tertinggi kepada kereta paling tinggi harga pasaran.

Sebagai contoh, jika anda 2 buah kereta baru. Satu Toyota Camry dan satu lagi Myvi . Pilih Toyota Camry untuk pindah NCD kereta lama anda ke kereta baru.

Baca  Cara Mudah Nak Terminate Langganan Unifi 2020

Jangan risau, NCD anda tidak akan terjejas jika ingin menukar syarikat insuran/takaful baru.

POLISI CERMIN KERETA

Ianya satu polisi tambahan pada insuran komprehensif dan ramai memilih cara ini untuk menukar/ membaiki cermin yang pecah kerana kosnya agak tinggi.

Jika anda memiliki polisi insuran ini dan membuat tuntutan, maka NCD anda tidak akan terjejas. Tetapi jika tidak memilikinya dan terpaksa membuat tuntutan, NCD akan hilang.

VIDEO SEMAK NCD KERETA

PANDUAN SEMAK NCD KERETA ONLINE

  1. Anda perlu melayari laman web rasmi seperti di pautan ini: www.mycarinfo.com.my
  2. Kemudian pilih butang ‘check NCD”. Seterusnya masukkan No Plat Kereta & No Ic Anda.

Kesimpulan

Kami berharap perkongsian kali ini dapat menambah ilmu anda tentang cara semak NCD  kereta dan memudahkan urusan anda membuat semakan NCD kereta anda.

Kongsikan artikel ini kepada ahli keluarga dan rakan-rakan anda yang lain.

TERIMA KASIH

Kongsi:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.