Semak Lulus Bantuan Yapeim Online

Semak Lulus Bantuan Yapeim Online

Posted on

Dah mohon Yapeim. Bagaimana pula nak semak lulus bantuan Yapeim online? Untuk semak lulus bantuan Yapeim online anda kena baca post ini sampai habis. Jutawan Online akan kongsi cara bagaimana nak semak pemohonan Yapeim online.

Jenis bantuan dari Yapeim

Bantuan Awal Persekolah RM 500

Untuk pelajar dari sekolah rendah dan sekolah menengah

Bantuan Persediakan ke IPT RM 1,000

Khas untuk pelajar yang akan melanjutan pelajaran di mana mana IPT

  1. Yapiem mempunyai dana yang besar dan mereka benar untuk membantu pelajar yang memerlukan pertolongan dari Yapiem. Yapiem telah mengagihkan bantuan kepada lebih 200,000 ribu pelajar Islam di Malaysia
  2. Mana mana pihak juga boleh menderma kepada Yapiem dan mereka berhak untuk mendapatkan pengecualian cukai KWSP atas nama “Tabung Kebajikan YAPEIM”
  3. Agihan permohonan akan dibuat secara tunai atau terus dibank ke akaun penerima
Baca  Kemaskini Akaun Gagal Kredit GKP Tambahan PERMAI 2021

Permohonan YAPEIM

Permohonan ini boleh dibuat secara online , emel ataupun secara manual di mana-mana cawangan YAPEIM.  Borang boleh dimuat turun dari laman social Yapeim ataupun laman rasmi Yapeim.

Borang yang di photostate juga diterima. Semua dokumen sokongan wajib dihantar bersama permohonan.

Semak Lulus Bantuan Yapeim

Semakan boleh dibuat di laman rasmi Yapeim.  Semakan permohonan sudah bermula. Semakan akan dibuka secara berperingkat di laman web rasmi Yapeim di https://www.yapeim.my/v2/

Syarat Pemohonan Yapeim

Syarat Kelayakan Pemohonan Yapeim

1. Permohonan dibuat atas nama penjaga atau ibu-bapa
2. Warganegara Malaysia sahaja
3. Pemohon mestilah dari golongan B40 dimana pendapatan mestilah tidak melebihi garis kemiskinan.
4. Permohonan sudah mendapat surat tawaran sekolah ataupun IPT

Yapeim Terkini

Dari maklumat terbaru yang kami perolehi daripada pihak YaPEIM, Semakan permohonan bantuan awal persekolahan akan diperolehi pada 16 MAC 2020. Pemohon boleh membuat semakan permohonan YaPEIM Fasa 1 di laman web rasmi yapeim di https://www.yapeim.my Untuk Fasa berikutnya, akan di kemaskini kemudian.

Dana Yapeim Inspirasiku

Cara Memohon Dana Inspirasi Malaysia (YaPEIM) 2020

Dana Yapeim Inspirasiku adalah initiatif baru dari Yapeim bagi membantu lebih 40,000 pelajar sekolah dan Institut Pengajian Tinggi (IPT) di Malaysia dari golongan B40. Dibawah bantuan Yapiem , Pelajar Sekolah akan mendapat bantuan RM 500 dan pelajar IPT akan mendapat bantuan RM1000 bagi meringankan beban hidup mereka. Setiap keluarga boleh mendapat lebih dari satu bantuan jika mereka mempunyai beberapa anak yang layak untuk mendapat Bantuan.

Mereka yang pernah mendapat pertolongan dari Dana Yapiem sebelum ini juga boleh mendapat bantuan lagi berdasarkan kelayakan masing masing. Platform Yapeim adalah juga bagi mereka menderma bagi membantu golongan miskin untuk mendapat pertolongan.

Baca  Semakan Online Permohonan Subsidi Upah PERKESO

Video Yapeim

Kongsi: