SAPS Ibu Bapa Pelajar Sekolah Semak Keputusan Peperiksaan Online

SAPS Ibu Bapa Pelajar Sekolah-Semak Keputusan Peperiksaan Online

Posted on

SAPS Ibu Bapa untuk semak keputusan peperiksaan? Bagaimana dan dimana ibu bapa boleh semak keputusan peperiksaan anak-anak mereka? Melalui apa? Apa prosesnya? Susah ke? 

Jutawan Online ada jawapan untuk semua persoalan anda!

Ibu bapa kini boleh semak keputusan ujian dan keputusan markah / gred peperiksaan dalaman bagi sekolah rendah dan menengah setiap sekolah di seluruh Malaysia secara online melalui Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS).

Tak perlu lagi nak pergi ke sekolah dan berjumpa dengan guru, dengan adanya sistem ini, jimat masa dan tenaga ibu bapa untuk memantau prestasi anak-anak di sekolah.

Artikel kami kali ini kami bawakan cara menggunakan SAPS Ibu Bapa Pelajar Sekolah-Semak Keputusan Peperiksaan Online

Teruskan bersama kami!

Apa Itu Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS)?

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) merupakan sebuah sistem aplikasi dibangunkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Ia berperanan mengumpul, menyimpan selain menganalisis data peperiksaan dalaman setiap sekolah di seluruh Malaysia.

SAPS memudahkan pihak-pihak yang terlibat terutamanya guru-guru kerana mereka tidak perlu lagi membuat analisis dan pengiraan data secara manual. Guru kelas dan guru mata pelajaran hanya perlu memasukkan data seperti maklumat pelajar dan maklumat mata pelajaran ke dalam SAPS dan sistem tersebut akan memproses data dan menunjukkan keputusan analisa.

Data-data peperiksaan yang dimasukkan ke dalam sistem SAPS akan dijadikan penunjuk aras kepada pihak pengurusan yang terbabit untuk meningkatkan cara pengajaran dan pembelajaran bagi menaikkan prestasi murid-murid atau pelajar di sekolah masing-masing melalui indikator analisis TOV (Take Of Value), ETR (Expected Target Result) dan AR (Actual Result).

Baca  7 Langkah Bayar Bil Air JOMPay MayBank2U Dengan Mudah

SAPS Ibu Bapa Pelajar Sekolah-Semak Keputusan Peperiksaan Online

Bagi ibu bapa atau pelajar sendiri yang mahu membuat semakan keputusan markah, gred bagi ujian dan peperiksaan dalaman sekolah, anda boleh menggunakan Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) untuk melakukan sedemikian.

Ibu bapa juga boleh memuat turun (download) slip keputusan ujian peperiksaan anak masing-masing melalui SAPS dan dapat melihat maklumat seperti kehadiran pelajar (jumlah hari), bilangan mata pelajaran pelajar mendaftar, jumlah markah, kedudukan dalam kelas / darjah, peratus gred purata serta keputusan pencapaian gred keseluruhan mata pelajaran.

Ini memudahkan tugas ibu bapa memantau prestasi pembelajaran anak daripada rumah.

Berikut adalah panduan ringkas berhubung dengan penggunaan Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS):

SISTEM ANALISIS PEPERIKSAAN SEKOLAH

Bagi ibu bapa atau pelajar sendiri, sila layari Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) dengan klik pada pautan di bawah.

Semak Slip Peperiksaan Pelajar

Portal Rasmi Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) KPM

Untuk para guru, sila klik pada pautan di bawah untuk memasukkan data pelajar ke dalam SAPS.

Kemasukan Data Pelajar

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) KPM – NKRA Pendidikan

  1. Kemungkinan besar pengguna atau ibu bapa akan mengalami masalah untuk membuat capaian pada pautan di atas. Hal ini kerana kadar pengguna lain akses pautan adalah tinggi.
  2. Sekiranya anda masih menghadapi masalah untuk mengakses sistem SAPS NKRA, pastikan anda telah memadam atau clear browsing cache di pelayar internet yang digunakan.
  3. Jika masih tidak berjaya untuk mengakses dan paparan di pelayar internet menunjukkan “Your Connection is not private”, anda perlu mengikuti panduan seperti berikut:
Baca  Cara Nak Pastikan Permohonan Pinjaman Bank Anda Lulus

Klik butang Advanced seperti gambar di bawah:

SAPS ONLINE 1 SAPS ONLINE

Selepas itu, ibu bapa akan dibawa ke laman SAPS dan  paparan sistem SAPS akan keluar. Sila ikuti langkah-langkah berikut:

  1. Pengguna perlu memasukkan nombor kad penganalan atau sijil lahir anak tanpa tanda ‘-‘
  2. Pilih negeri sekolah anak anda dan nama sekolah
  3. Klik butang semak laporan kemudian anda akan dibawa ke submenu seperti berikut. Pilih jenis peperiksaan yang hendak disemak.
  4. Klik Papar Slip Keputusan untuk paparan yang terperinci seperti markah setiap subjek yang diambil, gred serta markah kesuluruhan sama ada lulus atau gagal. Kedudukan dalm kelas juga dapat dilihat di sistem SAPS ini.
  5. Bagi melihat analisa peperiksaan SAPS pula yang menunjukkan keputusan bagi kesemua peperiksaan yang diambil pada tahun tersebut, sila klik butang Papar Markah Peperiksaan.

TAKWIM PENGISIAN MARKAH PEPERIKSAAN DALAMAN SEKOLAH DALAM SISTEM ANALISIS PEPERIKSAAN SEKOLAH (SAPS) TAHUN 2019

Markah-markah bagi setiap peperiksaan dan ujian hanya boleh dilihat setelah para guru memasukkan markah ke dalam sistem. Kemasukan markah akan mengikut jadual yang telah dikeluarkan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia seperti berikut:

Baca  Apa Perbezaan Zakat dan Cukai Pendapatan?

TAKWIM MARKAH EXAM 2019

TAFSIRAN DAN GRED PEMARKAHAN RASMI SEKOLAH RENDAH

Berikut merupakan gred pemarkahan bagi pelajar sekolah rendah untuk rujukan murid dan ibu bapa:

SEKOLAH RENDAH SAPS

TAFSIRAN DAN GRED PEMARKAHAN RASMI SEKOLAH MENENGAH RENDAH

Berikut merupakan gred pemarkahan bagi pelajar sekolah menengah rendah untuk rujukan murid dan ibu bapa:

SEKOLAH MENENGAH RENDAH SAPS

TAFSIRAN DAN GRED PEMARKAHAN RASMI SEKOLAH MENENGAH ATAS

Berikut merupakan gred pemarkahan bagi pelajar sekolah menengah atas bagi rujukan pelajar dan ibu bapa:

SEKOLAH MENENGAH ATAS SAPS

Sebarang maklumat terkini dan maklumat berkaitan yang tepat serta pengumuman penting, sila layari Portal Utama SAPS, klik pada pautan ini: https://sapsnkra.moe.gov.my

KESIMPULAN

Ibu bapa yang sentiasa mementingkan prestasi pembelajaran anak-anak kini tidak lagi membahagikan masa yang banyak untuk memantau prestasi anak-anak di sekolah. Ternyata sistem SAPS ini bukan sahaja memudahkan urusan guru-guru malah ibu bapa yang sibuk bekerja kerana ianya dapat menjimatkan masa.

Diharapkan artikel kami kali ini dapat membantu golongan ibu bapa di luar sana yang sentiasa meletakkan pendidikan anak-anak keutamaan dalam hidup mereka.

Selamat berjaya kami ucapkan!

Kongsi:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.