permohonan i-sinar kwsp

i-SINAR KWSP – PANDUAN PENGELUARAN KWSP AKAUN 1 BERSASAR RM500 SEBULAN, ADAKAH ANDA LAYAK?

Posted on

#i-sinar #Akaun1_KWSP_Bersasar #KWSP #ilestari

Pengeluaran KWSP akaun 1 i-sinar bersasar. Apakah yang di katakan bersasar?

i-SINAR KWSP

i-Sinar kwsp, bukan semua layak membuat pengeluaran KWSP akaun 1 ini? Jutawan Online akan merungkai apa itu pengeluaran i-Sinar KWSP akaun 1 ini lebih detail.

PENGELUARAN KWSP AKAUN 1

Terbaru, Kerajaan bersetuju membenarkan pengeluaran simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerjaan (KWSP) daripada Akaun 1 secara bersasar menerusi Belanjawan 2021.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, kebenaran secara bersasar itu akan membolehkan ahli KWSP mengeluarkan RM500 sebulan dengan jumlah sehingga RM6,000 untuk 12 bulan.
Pengeluaran ini adalah bagi membantu ahli-ahli yang kehilangan pekerjaan dan dijangka meringankan beban kewangan kepada 600,000 ahli yang terjejas.

KELAYAKAN PENGELUARAN AKAUN 1

Adakah Anda dalam Kategori yang terjejas? Hanya mereka yang terjejas sahaya layak di pertimbangkan pengeluaran akaun 1.
Pihak KWSP masih belum megeluarkan syarat utama untuk membuat pengeluaran ini seperti i-Lestari yang pertama semasa pemulihan Covid-19.
Tetapi di jangka pihak KWSP hanya memberi kemudahan pengeluatran ini bagi mereka yang mempunyai jumlah simpanan akaun 1 KWSP yang tertentu sahaja yang layak, atau menggunakan makenisma mereka yang berada di golangan B40.
Kita tunggu update dari laman FAQ KWSP untuk lebih lanjut.

Diunjurkan keseluruhan bayaran bagi pengeluaran Akaun 1 akan melibatkan RM4 bilion. Ahli yang layak boleh memohon mulai Januari 2021

Baca  Jawatan Kosong Guru MARA 2020 (Gred DG41) - Tips Permohonan

Dalam pada itu, kerajaan juga mengurangkan kadar caruman minimum KWSP pekerja daripada 11 kepada 9 peratus mulai Januari 2021 untuk tempoh 12 bulan, bagi meningkatkan pendapatan boleh guna atau take-home pay.

I-LESTARI KWSP AKAUN 1

Bagi anda yang layak, pemohonan akan mula dibuka pada Januari 2021. Pemohanan I-Lestari akaun 1 ini dijangka akan membantu lebih kurang 600 ribu ahli.

Jika 600 ribu ahli bermakna tidak sampai suku pemegang akaun yang berjaya semasa i-lestari kwsp akaun 2 yang berjaya.  Ilestari akaun 2 telah memberi manfaat kepada 4 juta ahli kwsp.

Ini bermakna syarat pengeluaran KWSP akaun 1 ini amat ketat dan teliti tertakluk kepada mereka yang layak.

VIDEO I-LESTARI AKAUN 1

BERITA PENGELUARAN KWSP

Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Abdul Aziz berkta, pengeluaran itu adalah bagi membantu mereka yang kehilangan pekerjaan dan meringankan beban kewangan kepada 600,000 ahli yang terjejas.

Katanya, mengambil kira kedua-dua inisiatif i-Lestari serta kemudahan pengeluaran Akaun 1 ini, jumlah keseluruhan pengeluaran tunai adalah sehingga RM12,000.

“Diunjurkan keseluruhan bayaran bagi pengeluaran Akaun 1 akan melibatkan RM4 bilion ringgit. Ahli yang layak boleh memohon mulai Januari 2021,” katanya.

Baca  Semakan Permohonan i-Sinar Online Melalui 2 Cara Ini

Selain itu, Zafrul berkata, kadar caruman minimum KWSP pekerja dikurangkan daripada 11 kepada sembilan peratus mulai Januari tahun depan untuk tempoh 12 bulan.

“Ini bagi meningkatkan pendapatan boleh guna atau take-home pay. Ini akan memanfaatkan pencarum KWSP dengan nilai inisiatif sehingga RM9.3 bilion.

“KWSP juga telah memperkenalkan kemudahan pengeluaran i-Lestari pada bulan April yang membenarkan ahli membuat pengeluaran sebanyak RM500 sebulan, selama 12 bulan dengan jumlah keseluruhan sehingga RM6,000.

“Skim ini telah memanfaatkan 4.7 juta ahli dengan nilai 11.6 bilion ringgit,” katanya.

Kongsi: