Panduan Permohonan Program Penajaan JPA Online

Panduan Permohonan Program Penajaan JPA Online

Posted on

Anda perlukan panduan untuk buat permohonan program penajaan JPA secara online?

Jutawan Online sedia berikan anda panduan khas buat para pelajar lepasan SPM yang berjaya mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan tersebut!

Kami akan berkongsikan kepada adik-adik maklumat yang penting untuk dapat adik-adik semua lulus permohonan program penajaan kerajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)

Bila keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) diumumkan setiap tahun, sudah semestinya ramai lepasan SPM sudahpun mula mengintai peluang dapatkan bantuan kewangan atau biasiswa yang ditawarkan oleh pelbagai pihak samada pinjaman PTPTN,  kerajaan serta syarikat GLC dan swasta seperti TNB, Petronas dan sebagainya.

Nak tahu lebih lanjut?

Teruskan bersama kami!

APA ITU BIASISWA JABATAN PERKHIDMATAN AWAM (JPA)

Kerajaan persekutuan selalunya menawarkan biasiswa melalui agensi JPA pada setiap tahun. Namun, dari pemerhatian dan pengalaman kami sendiri, ramai dalam kalangan lepasan SPM yang tidak mengetahui dimana hendak mencari tawaran biasiswa kepada pelajar, kursus apakah yang sering ditawarkan biasiswa dan sebagainya. Untuk membantu lepasan-lepasan SPM yang layak, kami kongsikan kepada anda beberapa tip untuk memohon biasiswa Program Penajaan JPA tahun 2019.

Dalam artikel ini Pakar Wang akan fokuskan kepada program biasaswa daripada Kerajaan iaitu Program Penajaan 9A+ JPA tahun 2019. Jika anda salah seorang lepasan SPM yang mendapat Sembilan gred A+ dan telah pun menerima tawaran daripada Universiti-universiti awam dan swasta yang diiktiraf, anda dijemput untuk memohon biasiswa ini.

Baca  Semakan & Tambah Pelaburan ASB Melalui MyASNB

Panduan Permohonan Program Penajaan JPA Online

PROGRAM PENAJAAN 9A+ JPA

Program Penajaan 9A+ JPA tahun 2019 merupakan penajaan kepada pelajar cemerlang lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2018 yang memperoleh keputusan A+ dalam sekurang-kurangnya sembilan (9) mata pelajaran tanpa mengambil kira gred mata pelajaran selebihnya (sekiranya ada) untuk melanjutkan pengajian ke universiti-universiti di dalam negara.

Calon-calon akan ditawarkan penajaan secara Pinjaman Boleh Ubah (PBU) untuk mengikuti pengajian peringkat Persediaan sehingga ke Ijazah Pertama tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan dan pengiktirafan bidang.

PANDUAN PERMOHONAN PROGRAM PENAJAAN JPA ONLINE

PROSES PERMOHONAN PROGRAM PENAJAAN 9A+ JPA

Untuk layak memohon, pemohon mestilah:

 • seorang warganegara Malaysia. Jika anda bukan warganegara Malaysia, biasiswa ini bukan untuk anda.
 • Pemohon juga mestilah mempunyai kesihatan yang baik.
 • Ketika memohon biasiswa ini, umur pemohon mestilah belum mencapai 18 tahun (19 tahun bagi pelajar peralihan) pada 31 Disember tahun peperiksaan SPM diduduki.
 • Pemohon mestilah tidak disenarai hitam oleh JPA atau sedang dalam tindakan undang-undang JPA dan tidak menerima bantuan kewangan / tajaan dari mana-mana agensi untuk peringkat atau pengajian yang sama.

SYARAT KHAS PERMOHONAN BIASISWA

Untuk syarat khas pula:

 • Pemohon hendaklah seorang yang menduduki peperiksaan SPM tahun 2018 kali pertama di mana-mana sekolah menengah termasuk sekolah khas, sekolah swasta dan calon-calon persendirian;
 • Memperoleh keputusan A+ dalam sekurang-kurangnya sembilan (9) mata pelajaran tanpa mengambil kira gred mata pelajaran selebihnya (sekiranya ada)
 • Dan akan memulakan pengajian peringkat persediaan sebelum atau pada 31 Disember tahun penawaran biasa.
 • Sekiranya pemohon dapat tawaran lebih daripada satu program penajaan oleh JPA, pemohon hanya layak untuk pilih satu (1) program penajaan sahaja dan tawaran-tawaran lain oleh JPA secara automatik adalah terbatal. Jadi pemohon haruslah fikir masak-masak dan sedalam-dalamnya sebelum pilih program yang pemohon.
Baca  Teknik Recover Password Google Dengan Mudah

TERMA PERJANJIAN PERMOHONAN

Okay, setelah pemohon berjaya ditawarkan biasiswa 9A+ ni, pemohon kenalah tahu yang pemohon terikat dengan terma-terma perjanjian seperti berikut:

 1. Pinjaman akan ditukar kepada biasiswa dan dikecualikan daripada bayaran balik sekiranya pelajar berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam. Bermaksud selepas bergraduat nanti, pemohon tak perlu bayar semula pinjaman ini kerana ia akan ditukar kepada biasiswa penuh.
 2. Kalau pemohon memilih untuk berkhidmat dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLCs), pemohon hanya perlu bayar balik pinjaman sebanyak 25% daripada jumlah pinjaman yang diterima.
 3. dan kalau pemohon nak bebas dan tak mahu berkhidmat dengan kerajaan dan GLC dan nak berkerja dengan syarikat swasta, pemohon perlu bayar balik sebanyak 50% daripada jumlah pinjaman yang diterima dalam negara.
 4. Namun kalau keadaan pemohon selain daripada keadaan seperti di atas pelajar perlulah membayar balik sepenuhnya nilai pinjaman.

CARA MOHON PROGRAM PENAJAAN 9A+ ONLINE

Lepasan SPM yang berminat perlu mengisi eprofiling secara atas talian (online) di yang dibuka khusus kepada calon terlibat sahaja.

http://esilav2.jpa.gov.my

Pelajar perlu memohon sendiri dan mendapatkan surat tawaran daripada institusi pengajian (peringkat persediaan) sebelum melengkapkan eprofiling sebelum atau pada 30 Jun 2019. Jadilah kalau dah ditawarkan tempat di mana-mana universiti awam dan swasta yang diiktiraf tapi belum terima surat tawaran, hubungi universiti tersebut dan minta mereka keluarkan surat tawaran.

Baca  Kenali Pelaburan Saham Patuh Syariah di Malaysia

Selepas dah selesai melengkapkan permohonan, pelajar perlu menghantar salinan dokumen (softcopy) ke alamat emel iaitu penawaranlsp@jpa.gov.my. Surat tawaran penajaan JPA akan dikeluarkan selepas salinan dokumen tersebut diterima lengkap.

SENARAI DOKUMEN WAJIB PERMOHONAN

i. Slip Pengesahan Permohonan;

ii. Salinan Kad Pengenalan Pemohon; dan

iii. Surat Tawaran Institusi Pengajian.

Calon dibenarkan mendaftar, mengemas kini/ meminda maklumat permohonan sebelum tarikh tutup permohonan. Hanya pindaan yang terkini sahaja diambil kira untuk tujuan penyimpanan data.

Pertanyaan mengenai program tajaan dan masalah teknikal boleh dibuat dengan menghubungi talian 03-8885 3045 / 3555 / 3066 / 3070 / 3076 pada setiap hari bekerja mulai jam 8.30 pagi hingga jam 5.00 petang. Jangan hubungi waktu cuti pula, nanti tiada siapa nak layan pertanyaan anda.

Pastikan anda sentiasa peka terhadap tarikh tutup permohonan. 

Panduan Permohonan Program Penajaan JPA Online

KESIMPULAN

Permohonan yang diterima selepas tarikh tersebut tidak akan dipertimbangkan. Jadi cepat-cepatlah rebut peluang jika anda layak untuk memohon. Peluang sebegini bukan mudah untuk datang.

Cuba, cuba dan teruskan mencuba. Jangan mudah putus asa. Mungkin kali ini peluang anda untuk berjaya.

Jutawan Online mendoakan semoga adik-adik semua berjaya dan tahniah kepada mereka yang berjaya!

Kongsi:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.