panduan kenalpasti skim pinjaman scam di malaysia

Panduan Kenal Pasti Skim Pinjaman Scam di Malaysia

Posted on

Panduan kenalpasti skim pinjaman scam di Malaysia?

Ibarat cendawan tumbuh selepas hujan, begitulah perumpamaan yang dapat diberikan ke atas kes mangsa yang ditipu oleh skim pinjaman scam di Malaysia. Mengapa isu ini semakin parah?

SAYANGNYA, 

Kebanyakkan kita terpedaya juga dengan helah-helah licik si pemangsa untuk mendapatkan duit. Dari untuk melepaskan masalah jadinya bertambah-tambah beban.Kes penipuan dalam pinjaman ini semakin berleluasa masa kini dan mengurangkan keyakinan pengguna untuk membuat pinjaman.

Keliru?

Mengenali jenis pinjaman berunsurkan penipuan amat penting bagi kita semua. Ragu-ragu? Jangan risau, Aurajutawan kali ini akan berkongsi dengan anda tentang panduan kenalpasti skim pinjaman scam di Malaysia.

Teruskan membaca!

HELAH SCAM DALAM PINJAMAN

Macam-macam helah yang digunakan dalam kes scam dalam pinjaman ni, mana tak nya penipu menggunakan situasi mangsa yang terdesak menggunakan wang dan mengambil kesempatan. Anda sebagai pengguna tak boleh bersikap sambil lewa dan acuh tak acuh dengan kes scam dalam pinjaman ni.

Pastikan anda tahu tanda-tanda amaran penipuan dalam pinjaman ni, lengkapkan diri melalui kaedah pembacaan, bertanyakan pada pihak yang bertauliah untuk dijadikan benteng tak mudah jatuh dalam perangkap helah si penipu.

Ayuh sama-sama kita rungkai satu persatu ciri-ciri skim pinjaman scam ini.

 

panduan kenalpasti skim pinjaman scam di malaysia

 

PANDUAN KENALPASTI SKIM PINJAMAN SCAM DI MALAYSIA

TAWARAN ‘INDAH KHABAR DARI RUPA’

Skim penipuan ini akan cuba mendekati pengguna yang terdesak dan menawarkan mereka tawaran yang tak logik dek akal untuk mengambil kesempatan.

Contohnya, sekiranya seseorang individu itu telah disenarai hitamkan oleh bank, mereka tidak boleh membuat apa-apa pinjaman sekali pun. Tidak kisah lah sama ada pinjaman peribadi, pinjaman kereta, pinjaman rumah dan sebagainya asalkan ianya melibatkan pinjaman bank.

Namun skim penipuan ini akan cuba mengaburi mata anda dengan mengatakan mereka boleh membantu anda memadam nama anda daripada senarai hitam kerana mereka mempunyai ‘cabel’ yang kuat di Bank Negara.

Mereka juga akan menjanjikan pulangan yang lebih menarik daripada apa yang biasa didengari. Tawaran ini jelas terdapat unsur-unsur penipuan.

Sebagai contoh, bank akan memberikan anda dividen sebanyak 5% tetapi sekiranya anda melabur dengan skim pinjaman penipuan ini anda akan mendapat dividen sebanyak 10%. Kedengaran aneh dan pelik, tapi jangan terkejut ada juga pengguna yang mudah percaya.

MEMINTA BAYARAN PENDAHULUAN

Modus operandi skim pinjaman yang berunsurkan penipuan ini akan menyusahkan urusan pengguna dengan mengatakan bahawa permohonan mereka mengalami kesulitan untuk mendapat kelulusan.

Jadi, jalan penyelesaiannya adalah dengan cara meminta wang pendahuluan kononnya dapat mempercepatkan lagi proses pinjaman. Nak bayar caj agreement lah, caj proses lah dan bermacam-macam alasan lagi untuk meminta wang pendahuluan daripada anda.

Ada juga yang menggunakan taktik bayar dahulu sebelum ingin mendapatkan apa-apa maklumat daripada mereka tentang pinjaman anda.

Selalunya, selepas bayaran awal telah diterima, anda tidak akan dapat menghubungi mereka lagi dan duit anda telah pun lesap dibawa lari oleh si penipu.

Pengguna harus sedar bahawa pinjaman yang sah tidak akan mengenakan apa-apa bayaran pendahuluan kepada anda sepanjang proses permohonan. Segala caj seperti caj insurans, caj setem duti, caj proses dan sebagainya akan ditolak terlebih dahulu daripada jumlah pinjaman anda sebelum bank mengkreditkan duit pinjaman ke akaun anda.

BERSIFAT MENDESAK DAN AGRESIF

Pilihan untuk membuat pinjaman berada di tangan anda. Sebagai seorang pengguna yang bijak, anda pastinya telah merancang struktur kewangan anda.

Namun, sebagai langkah berjaga-jaga, elakkan diri anda daripada tawaran pinjaman yang bersifat mendesak dan agresif. Mereka sanggup melakukan apa sahaja demi memastikan anda terjerumus dalam perangkap mereka.

Mereka akan memaksa anda bertindak cepat dengan menunjukkan had masa untuk tawaran hebat mereka. Pengguna yang terdesak akan membuat keputusan yang melulu yang akhirnya membawa padah.

Mereka juga menggunakan pendekatan berbentuk ancaman atau gangguan, tekanan, baik semasa panggilan telefon, melalui e-mel, secara bertulis mahupun ketika perjumpaan peribadi.

Jangan takut sekiranya mereka mengugut anda kerana tidak ingin berurusan dengan mereka selagi anda tidak menanda tangani apa-apa bentuk dokumen black and white.

PROSEDUR PINJAMAN YANG MENCURIGAKAN

Proses pinjaman yang betul memerlukan anda menyatakan dokumen-dokumen penting kepada bank contohnya slip gaji, penyata bank, penyata KWSP dan sebagainya. Ini bergantung kepada jenis pinjaman peribadi anda. Proses ini memakan jangka masa yang lama.

Sekiranya anda mendapat panggilan telefon yang mengatakan mereka adalah daripada agensi yang menguruskan pinjaman peribadi tanpa memerlukan anda untuk menyediakan sebarang dokumen, anda perlu berhati-hati.

Tidak masuk akal sekiranya anda ingin membuat pinjaman tanpa memerlukan sebarang dokumen.

Tahu-tahu saja permohonan anda telah pun diluluskan dan sedikit demi sedikit wang anda diminta kononnya sebagai caj sebelum anda menerima wang pinjaman anda.

MEMINTA MAKLUMAT PERIBADI DENGAN CARA MENCURIGAKAN

Anda perlu tahu, kadang kala skim pinjaman yang menipu ini bukan hanya meninginkan wang anda tetapi mereka juga ingin mencuri identiti anda dengan cara meminta maklumat peribadi.

Mereka akan menyamar sebagai wakil bank atau syarikat pinjaman dan meminta anda untuk memberikan salinan kad pengenalan, lesen memandu atau maklumat akaun bank anda.

Jangan pernah sesekali anda memberi maklumat-maklumat tersebut kepada mana-mana pihak sekali pun tanpa usul periksa. Apatah lagi kepada individu yang baru anda kenali melalui panggilan telefon sahaja.

Mereka akan menggunakan tagline ‘Jangan terlepas keemasan ini!’ ada diantara pengguna yang mudah terpedaya dengan pujuk rayu dan akhirnya menggadaikan keselamatan diri sendiri.

panduan kenalpasti skim pinjaman scam di malaysia

Video Pendedahan Taktik Penipuan Skim Pinjaman Online

KESIMPULAN

Dengan maklumat yang kita kongsikan bersama kali ini, diharapkan dapat membantu anda sebagai pengguna yang mempunyai hak untuk membuat pinjaman tanpa perlu rasa takut untuk terperangkap dalam helah skim pinjaman scam.

Sentiasa peka dan berhati dalam memilih medium untuk anda buat pinjaman, jangan terburu-buru dan kalau boleh siasat dahulu latar belakang si peminjam. Kita tak nak duit dan data peribadi tergadai begitu sahaja.

Kami di Aurajutawan berharap anda menjadi seorang pengguna yang lebih teliti dan berhati-hati dalam membuat pinjaman.

Terima kasih!

Kongsi:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.