Ketahui Sebab-Sebab Akaun Bank Anda Dibekukan

Ketahui Sebab-Sebab Akaun Bank Anda Dibekukan

Posted on

Apa dia? akaun bank anda dibekukan secara tiba-tiba? Apa sebab-sebab yang menyebabkan situasi ini terjadi?

Bayangkan anda berada di dalam keadaan terdesak memerlukan duit, perkara ini memang mencemaskan apabila tiba-tiba anda dapat tahu akaun bank anda dibekukan. Walhal anda merasakan sebelum ini tidak pernah ada masalah dengan akaun bank tu.

Kenapa perkara ini boleh terjadi?

Nasib baik anda bersama kami kerana hari ini entri Jutawan Online akan menerangkan kepada anda sebab-sebab akaun bank anda dibekukan secara tiba-tiba.

Mari kita sama-sama hilangkan kekeliruan anda.

Ketahui Sebab-Sebab Akaun Bank Anda Dibekukan

KETAHUI SEBAB-SEBAB AKAUN BANK ANDA DIBEKUKAN

KENAPA AKAUN BANK DIBEKUKAN?

Antara 3 sebab utama mengapa akaun anda dibekukan adalah kerana:

BANK MENGESYAKI AKAUN ANDA DIGUNAKAN UNTUK AKTIVITI HARAM

Pihak bank boleh membekukan akaun anda secara tiba-tiba atas nasihat Bank Negara apabila ia mengesyaki bahawa anda menggunakan akaun bank peribadi atau syarikat anda secara haram, seperti pengubahan wang haram atau cek yang dirasakan tidak jelas kerana merasakan anda terlibat dengan pembiayaan pengganas.

Ini termasuk menerima bayaran yang mencurigakan dari luar negara atau mendeposit sejumlah wang yang mencurigakan, yang menyebabkan akaun anda dihantar kepada pihak Bank Negara untuk siasatan. Malah dengan aktiviti perjudian boleh menyebabkan bank membekukan akaun jika ia mengesyaki aktiviti keluar masuk wang yang mencurigakan.

Kes seperti ini jarang berlaku, kepada semua pemegang akaun. Tetapi jika perkara ini berlaku kepada anda adalah lebih baik untuk mendapatkan bantuan seorang peguam untuk membantu anda membersihkan kes ini. Oleh itu setiap aktiviti masuk dan keluar wang dari luar negara mestilah mempunyai dokumen yang sah dari pihak yang melakukan transaksi tersebut.

HUTANG YANG TIDAK DIBAYAR MELALUI PEMIUTANG

Pemiutang boleh mengakses akaun anda untuk hutang tidak dibayar; Walau bagaimanapun pemiutang mesti mendapat kelulusan dari mahkamah sebelum mengambil tindakan ini.

Bagi pemegang akaun yang mempunyai akaun pinjaman mereka di institusi yang sama dengan akaun bank mereka, pemberi pinjaman boleh mendapatkan akses kepada akaun cek atau simpanan untuk mengutip pembayaran atas pinjaman yang ingkar tanpa memfailkan tuntutan mahkamah atau penghakiman terlebih dahulu.

Kebiasaannya anda telah memberi autoriti kepada pihak pemiutang semasa manandatangani surat perjanjian.

Setelah akaun anda dibekukan atas hutang yang belum dibayar, sangat penting untuk mendapatkan maklumat pengacara dari bank anda dengan segera. Anda perlu mempunyai idea yang lebih baik mengenai apa yang sedang berlaku dengan akaun anda dan membuat pengaturan pembayaran. Malangnya, mengabaikan akaun bank yang telah dibekukan boleh menyebabkan masalah menjadi lebih buruk.

Perkara ini menyebabkan penurunan skor kredit anda dan menambah lagi pembayaran anda kepada pihak pemiutang seterusnya jika pinjaman anda sampai ketahap muflis anda boleh diisytiharkan bankrup.

HUTANG YANG TIDAK DIBAYAR KEPADA KERAJAAN

Individu yang berhutang pinjaman dengan pihak kerajaan atau tidak membayar cukai-cukai yang dikenakan ke atas anda baik apa-apa cukai yang dikenakan oleh pihak kerajaan boleh menyebabkan akaun bank anda dibekukan serta merta. Untuk cukai yang tidak dibayar, pihak LHDN dan kastam boleh melakukan tindakan tersebut atas perintah mahkamah.

Untuk pinjaman pelajar yang tidak dibayar, kerajaan boleh melakukan beberapa perkara yang berbeza yang tidak memerlukan penghakiman, termasuk membuat potongan secara automatik kepada akaun anda mengikut peratusan gaji bagi pekerja awam setiap balan sehingga pinjaman selesai.

Bagi mereka yang berkerja sendiri atau swasta pihak kerajaan akan melakukan perintah makamah untuk menuntut pembayaran atau mengistiharkan Muflis jika gagal bekerjasama. Perkara ini juga sama dikenakan ke atas penjamin yang menjamin anda.

PENYELESAIAN SEMENTARA JIKA AKAUN BANK ANDA DIBEKUKAN

Bagi anda yang mengalami situasi seperti di atas ini perkara utama yang anda perlu lakukan adalah merujuk kepada pihak bank untuk mendapatkan maklumat lanjut. Catat segala apa yang di maklumlan kepada anda untuk memudah anda melakukan tindakan segera. Jika melibatkan soal aktiviti haram atau AMLA, silalah segera merujuk kepada pihak Bank Negara serta membawa dokumen berkaitan.

Bagi anda yang dibekukan akaun bank kerana masalah hutang silalah segera mendapat khidmat nasihat dan merujuk kes kepada Jabatan Insolvensi Malaysia. Jika anda lambat bertindak akan menyebabkan anda diistiharkan muflis. Setiap apa yang berlaku sentiasa ada jalan penyelesaian. Mereka yang bertindak awal adalah bijak. Oleh itu sentiasalah membayar hutang anda mengikut jadual yang ditetapkan.

Ketahui Sebab-Sebab Akaun Bank Anda Dibekukan

KESIMPULAN

Kami berharap artikel kali ini dapat membantu anda menyelesaikan masalah anda berkenaan dengan pembekuan akaun bank secara tiba-tiba. Anda kini boleh lah mengambil langkah berjaga-jaga dan kepada mereka yang sudah terkena selesaikan masalah anda dengan segera sebelum ia menjadi lebih serius.

Dikemaskini pada

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.