Kenali Pelaburan Saham Patuh Syariah di Malaysia

Kenali Pelaburan Saham Patuh Syariah di Malaysia

Posted on

Kenali Pelaburan Saham Patuh Syariah di Malaysia.

Apa itu pelaburan patuh syariah?

Anda berminat untuk menceburi bidang pelaburan tapi bimbang akan status halal dan haram pelaburan? Daripada mana sumber duit yang anda dapat? Bagaimana untung dan rugi dalam pelaburan ini dikira?

Ataupun anda tahu akan kewujudan saham patuh syariah namun masih keliru dan tak pasti akan jenis atau proses pelaburan patuh syariah ini?

‘Pelaburan patuh syariah ni boleh percaya ke?

Daripada mana sumber yang mengatakan ianya patuh syariah?’

Nak pergi mana tu? Kami ada jawapan bagi semua persoalan anda!

Betul ke? Tak percaya?

Mari teruskan bersama kami di Jutawan Online mengenali satu persatu perkara asas di dalam pelaburan patuh syariah di Malaysia.

 

Kenali Pelaburan Saham Patuh Syariah di Malaysia

MELABUR CARA HALAL?

Nak  melabur cara halal, anda perlu faham konsep pelaburan patuh syariah itu sepenuhnya dahulu.

Apa sistem yang digunakan untuk memastikan sesuatu pelaburan itu patuh syariah?

Badan apa yang terlibat untuk memantau aktiviti-aktiviti syarikat pelaburan ni?

Apa saham-saham patuh syariah yang ada di Malaysia?

Tak dapat dinafikan banyak sangat instrumen pelaburan di Malaysia sekarang ni, pilihan di tangan anda.

Platform apa yang anda ingin gunakan untuk memulakan pelaburan?

Namun, sebaik-baiknya kita sebagai umat Islam, cuba cari jalan yang terbaik untuk mencari rezeki yang halal jadi amatlah penting untuk kita mengambil tahu dan mengutamakan pelaburan patuh syariah ni.

Anda sudah bersedia?

Mari teruskan bersama kami Pakarwang dalam usaha mencapai pelaburan yang halal. Baca sampai habis ye..!

APA ITU SAHAM PATUH SYARIAH?

1 – MAKSUD PATUH SYARIAH

Patuh syariah di dalam konteks pelaburan di Malaysia bermaksud produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh mana-mana institusi kewangan yang memenuhi keperluan perundangan Islam dari 3 aspek:

 • Larangan yang berkaitan dengan riba
 • Kontrak yang samar-samar (gharar)
 • Perjudian dan aktiviti lain yang melibatkan produk atau perkhidmatan yang tidak beretika

Untuk pengetahuan anda, Malaysia menggunakan dwi-sistem untuk pasaran modal iaitu:

 • Pasaran Modal Konvensional
 • Pasaran Modal Islam

Salah satu kelebihan anda melabur di Bursa Saham ialah terdapatnya panel penasihat syariah yang ditugaskan untuk sentiasa memantau aktiviti perniagaan sesuatu syarikat. Jadi kita tak perlu rasa ragu-ragu atau kurang pasti dengan status patuh syariah sesuatu saham itu.

Tetapi sekiranya anda perhatikan dengan teliti, anda dapat bezakan beberapa saham yang secara terang-terangan adalah saham yang tidak patuh syariah contohnya; Berjaya Toto, Carlsberg dan Genting.

Jadi siapa panel penasihat syariah ni?

Majlis Penasihat Syariah (MPS) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia memainkan peranan yang besar dalam pembangunan pasaran modal islam (Islamic Capital Market) di Malaysia. Majlis inilah yang memainkan peranan penting bagi menentukan sesebuah pelaburan itu patuh syariah atau pun tidak.

TETAPI,

Penting untuk anda tahu bahawa bukan mudah untuk seseorang itu menjadi anggota di dalam  Majlis Penasihat Syariah ni, mereka merupakan pakar yang bertauliah dalam merungkai segala isu tentang syariah ni.

Jadi sekiranya ada mereka di luar sana yang claim konon mereka ni sebahagian daripada anggota MPS, jangan terus percaya!

Baca  Cara Memohon Pembiayaan Pinjaman Peribadi AEON iCash

Dikhuatiri mereka ini daripada skim cepat kaya yang gelar diri mereka sebagai ‘ustaz’ tertentu yang tidak berkelayakan. Digunakan nama agama nak cari ‘rezeki halal’ dan sebagainya untuk menipu anda. Buat kajian dulu sebelum melabur pada tempat yang tak tentu.

Ini adalah Senarai Anggota Majlis Penasihat Syariah yang berdaftar. Klik pautan tersebut untuk menyemak nama-nama anggota yang tersenarai. Kalau katanya nama agen pelaburan yang bergelar ustaz tu tiada dalam senarai ni, elakkan melabur, sebelum nasi nanti jadi bubur.

2 – SYARAT-SYARAT PELABURAN PATUH SYARIAH

Majlis Penasihat Syariah (MPS) di Suruhanjaya Sekuriti telah diberi mandat untuk melakukan proses penyaringan sekuriti tersenarai di papan Bursa dan menyediakan Senarai Sekuriti Lulus Syariah*.

Dengan ini anda tak perlu lagi ragu-ragu akan status pelaburan anda kerana anda hanya perlu memilih kaunter yang telah terbukti halal berdasarkan dari senarai yang disediakan.

Senarai Sekuriti Patuh Syariah ini diterbitkan kepada umum dua kali setahun iaitu pada akhir Mei  dan November. Kriteria Syariah yang telah digariskan oleh MPS bagi sektor ekuiti akan melalui 3 peringkat penyaringan iaitu:

Tahap 1: Pemeriksaan Aktiviti Perniagaan Syarikat

Majlis Penasihat Syariah akan mengambil kira peratus sumbangan aktiviti tidak patuh Syariah kepada keseluruhan hasil dan keuntungan sebelum cukai (PBT) syarikat. Pengiraan akan dibuat dan dibandingkan dengan penanda aras aktiviti perniagaan yang berkaitan seperti berikut:

 1. Penanda Aras 5%

Digunakan  bagi  mengukur  tahap  percampuran antara  sumbangan  aktiviti  yang  jelas  keharamannya  atau  tidak yang selaras dengan syariah seperti yang disenaraikan dibawah ini.

Peratus sumbangan aktiviti tidak patuh syariah haruslah kurang dari 5% (<5%) pendapatan kumpulan atau keuntungan kumpulan sebelum cukai syarikat:

 • perbankan konvensional
 • insurans konvensional
 • perjudian
 • minuman keras dan segala aktiviti berkaitan dengannya
 • daging khinzir dan segala aktiviti berkaitan dengannya
 • makanan dan minuman yang tidak halal
 • aktiviti hiburan yang tidak patuh syariah
 • tembakau dan segala aktiviti berkaitan dengannya
 • pendapatan yang dijana hasil daripada kadar faedah/bunga
 • segala jenis aktiviti perniagaan berkaitan yang  tidak mematuhi prinsip syariah.
 1. Penanda Aras 20%

Bagi perniagaan/aktiviti yang disenaraikan di bawah ini, sumbangan daripada perniagaan/aktiviti tidak patuh Syariah kepada perolehan Kumpulan atau keuntungan sebelum cukai Kumpulan sesebuah syarikat mestilah kurang daripada 20% (<20%).

 • hotel dan resort
 • perdagangan saham
 • perniagaan berkaitan broker saham
 • hasil sewaan yang diterima daripada aktiviti yang tidak patuh syariah
 • lain-lain aktiviti perniagaan yang dilihat sebagai tidak menepati prinsip syariah

Tahap 2: Pemeriksaan Tanda Aras Nisbah Kewangan Syarikat

Nisbah dibawah bertujuan untuk menilai riba dan elemen berteraskan riba dalam penyata kedudukan kewangan sesebuah syarikat, mestilah kurang daripada 33%(<30%)

Bagi tanda aras nisbah kewangan, MPS mengambil kira perkara berikut:

 1. Simpanan tunai ke atas jumlah aset keseluruhan

Jika syarikat mempunyai simpanan tunai di akaun bank dan instrumen konvensional nilai keseluruhannya mestilah kurang 33%. Walau bagaimanapun simpanan tunai di perbankan Islam dikecualikan di dalam pengiraan kerana tidak mempunyai riba.

 1. Nilai hutang ke atas jumlah aset keseluruhan
Baca  SarawakPay: Cara Register SarawakPay Online 2021

Hutang yang diambil kira ialah hutang yang berteraskan faedah, dan ianya mestilah kurang daripada 30%. Manakala pembiayaan secara Islam ataupun sukuk tidak diambil kira dalam pengiraan ini.

Tahap 3: Pemeriksaan Kualitatif

Di samping kriteria kuantitatif dua peringkat di atas, MPS juga mengambil kira aspek kualitatif yang melibatkan persepsi masyarakat umum atau imej aktiviti syarikat dari perspektif pengajaran Islam.

3 – PLATFORM PELABURAN SYARIAH VS KONVENSIONAL

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) diberikan mandat untuk mengeluarkan Senarai Kemas Kini Sekuriti Patuh Syariah yang diluluskan oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS).

Senarai kemas kini yang dikeluarkan mula berkuat kuasa pada 31 Mei 2019. Ianya mengandungi 689 sekuriti patuh Syariah. Sekuriti-sekuriti ini mewakili 77% daripada 897 sekuriti yang tersenarai di Bursa Malaysia.

Kenali Pelaburan Saham Patuh Syariah di Malaysia

Di dalam senarai tersebut anda boleh melihat sekuriti-sekuriti yang telah diklasifikasikan sebagai sekuriti patuh syariah, mudah bukan? Anda pun tak perlu rasa ragu-ragu dengan status saham yang anda labur.

Senarai tersebut termasuk 14 sekuriti yang baru diklasifikasikan sebagai sekuriti patuh Syariah manakala 10 sekuriti telah dikeluarkan daripada senarai terdahulu yang diterbitkan pada November 2018.

Kenali Pelaburan Saham Patuh Syariah di Malaysia

Kenali Pelaburan Saham Patuh Syariah di Malaysia

Di samping itu, sebanyak tujuh sekuriti tersenarai di pasaran LEAP telah diklasifikasikan oleh MPS sebagai sekuriti patuh Syariah.

Kenali Pelaburan Saham Patuh Syariah di Malaysia

Majlis Penasihat Syariah melalui kerjasama daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia mengklasifikasikan sekuriti-sekuriti yang tersenarai melalui maklumat yang dikumpul oleh SC tentang syarikat-syarikat yang terlibat, antaranya; laporan tahunan dan pertanyaan yang dibuat kepada pihak syarikat.

MPS melalui SC, akan terus mengkaji status Syariah sekuriti-sekuriti yang tersenarai di Bursa Malaysia pada setiap tahun, berdasarkan penyata kewangan tahunan terkini syarikat yang diaudit.

Kenapa status saham patuh syariah ini penting?

Anda sebagai pengguna khususnya sebagai umat Islam perlu berusaha untuk mendapatkan rezeki yang halal, dengan adanya pelaburan patuh syariah yang telah melalui proses audit atau penyaringan yang ketat sifat was-was tidak lagi perlu anda dalam niat anda untuk melabur.

Bukan senang tau nak dapat status patuh syariah ni, kerana setiap syarikat seperti yang dijelaskan di atas, perlu mematuhi Tanda Aras Aktiviti Perniagaan 5% dan 20% serta Tanda Aras Nisbah Kewangan.

Jadi, apa tunggu lagi?

4 – KOS DAN PENGIRAAN SAHAM PATUH SYARIAH

Nak cakap pasal untung atau tak bila melabur dalam saham patuh syariah ni, ia semuanya bergantung kepada sebanyak mana anda faham apa itu saham patuh syariah? keadaan ekonomi, skill dan kemahiran anda sendiri, pengalaman anda dalam pelaburan dan beberapa aspek penting yang lain.

‘Bukan kalau melabur dekat saham patuh syariah ni tak untung sangat ke?’

Untung tidak, rugi pun tidak.

Cuba dahulu, ceburkan diri anda dalam melabur saham-saham patuh syariah. Beri peluang untuk melihat prestasi saham-saham ni. Lagipun, kita sebagai umat Islam perlu mencari rezeki yang halal dan diredhai Allah.

Daripada anda banyak untung tapi keuntungan itu mempunyai unsur haram, lebih baik sikit untungnya tapi halal dan dipenuhi keberkatan.

Anda dapat 2 in 1, dunia dan juga akhirat. Secara asasnya, pengiraan kos yang melibatkan saham patuh syariah ini tidak jauh beza dengan saham konvensional.

Baca  Panduan Semak CCRIS Secara Online

Setiap kali anda nak jual atau beli saham, 4 kos ini pasti akan berada di dalam senarai pengiraan anda;

 • BROKERAGE FEE

  • Bayaran kepada broker
  • Kadar berbeza-beza bergantung kepada broker
  • Sesetengah broker menetapkan kadar yang berbeza mengikut nilai minimum, peratusan (%), intraday dan modal
 • SALES AND SERVICE TAX 2.0 (SST)

  • Caj SST sebanyak 6% akan dikenakan ke atas kos ‘bokerage fee’ sahaja
 • CLEARANCE FEE

  • Bayaran khas kepada Bursa Malaysia minimum sebanyak 0.03% ataupun maksimum pembayaran boleh mencecah RM 200
 • CAJ SETEM

  • Caj yang dikenakan oleh Bursa Malaysia untuk setiap transaksi jual beli saham untuk dibayar kepada LHDN (suratcara pindahmilik saham)
  • RM 1 akan dikenakan bagi setiap transaksi bernilai RM 1000 (maksimum RM 200)
  • Caj dikecualikan bagi syarikat Small Cap dan Mid Cap (nilai Market Cap: RM 200 juta hingga RM 2 billion)

CONTOH PENGIRAAN

Dalam contoh yang diberikan ni, katalah anda membeli saham Jaycorp Bhd pada harga RM 6.20 (Saham ini tersenarai di dalam saham patuh syariah)

Kos Belian Saham;

100 unit × RM 6.20 = RM 620.00

4 kos yang terlibat;

 • Brokerage Fee: RM 620 × 0.42% = RM 2.60 (~MIN RM 28)
 • SST (Ke atas Brokerage Fee): 6% × RM28 = RM 1.68
 • Clearance Fee: RM 620 × 0.03% = RM 0.19
 • Duit Setem: RM 1

Jumlah Keseluruhan: RM 620 + RM 28 + RM 1.68 + RM 0.19 + RM 1 = RM 650.87

Kos Jualan Saham;

100 unit × RM 6.80 = RM 680.00

4 kos yang terlibat;

 • Brokerage Fee: RM 680 × 0.42% = RM 2.86 (~MIN RM 28)
 • SST (Ke atas Brokerage Fee): 6% × RM 28 = RM 1.68
 • Clearance Fee: RM 680 × 0.03% = RM 0.20
 • Duit Setem: RM 1

Jumlah Keseluruhan: RM 680 – (RM 28 + RM 1.68 + RM 0.20 + RM 1) = RM 649.12

Sekiranya anda perhatikan daripada contoh pengiraan di atas, tak adalah banyak sangat kita di caj purata dalam RM30 ke RM 35 sahaja.

Yang paling penting kat sini, anda perlu tahu timing yang sesuai untuk jual saham anda supaya boleh dapat untung yang diimpikan.

Gunakan segala ilmu yang ada untuk anda melakukan analisis pasaran saham, pembelian sekuriti saham yang stabil dan kukuh, study dan hadam apa itu saham patuh syariah.

Jangan takut-takut. Kalau anda betul-betul berminat jangan cepat putus asa!

 

Kenali Pelaburan Saham Patuh Syariah di Malaysia

KESIMPULAN

Dalam kita mengejar kesenangan duniawi, penting untuk kita khususnya umat Islam untuk mengambil berat aspek keagamaan dalam apa jua rezeki yang diusahakan.

Pastikan pelaburan saham yang anda pilih patuh syariah dan jauh dari unsur-unsur haram. Apa lah sangat keuntungan yang kita dapat hanya di dunia berbanding keuntungan yang boleh kita kecapi dunia dan akhirat?

Buat lah pilihan yang tepat dan pastikan anda lengkap dengan ilmu pelaburan sebelum memulakan perjalanan pelaburan anda.

Kami di Jutawan Online mengucapkan selamat berjaya dan sukses selalu!

Kongsi:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.