Kemaskini CIMS MITI 3.0 Surat Kebenaran Operasi 1 Jun

Kemaskini CIMS MITI 3.0 Surat Kebenaran Operasi 1 Jun

Posted on

Kemaskini CIMS MITI 3.0.

Susulan pengumuman PKP 3.0 pada 10 Mei syarikat-syarikat daripada sektor-sektor ekonomi yang terbabit perlu mendaftar melalui sistem CIMS MITI 3.0 untuk mendapatkan kebenaran beroperasi seperti biasa.

Terbaru, pengumuman lockdown bermula 1 Jun memerlukan majikan yang terlibat dalam sektor essential services untuk kemaskini surat kebenaran permohonan beroperasi mereka.

Bagaimana?

Jangan risau, ikuti panduan yang kami sediakan dalam artikel Kemaskini CIMS MITI 3.0 Surat Kebenaran Operasi Bermula 1 Jun sebagai rujukan anda.

Semua informasi yang anda perlukan kami sediakan disini.

Jom baca!

Apa Sistem CIMS MITI?

COVID19 Intelligent Management System (CIMS) adalah sebuah sistem pengisytiharan syarikat yang membolehkan pendaftaran secara sukarela oleh majikan.

Melalui sistem ini, pengguna boleh membuat permohonan mendapatkan surat kebenaran untuk beroperasi berdasarkan sektor-sektor ekonomi yang dibenarkan untuk beroperasi seperti di gambar rajah berikut:

Kemaskini CIMS MITI 3.0 Surat Kebenaran Operasi Bermula 1 Jun

Kemaskini CIMS MITI 3.0 Surat Kebenaran Operasi Bermula 1 Jun

MAKLUMAN TERKINI KEMASKINI CIMS MITI 3.0

 1. Untuk makluman anda, semua surat MITI terbatal kecuali yang baru dikeluarkan pada 1 Jun 2021
 2. Surat lama hanya boleh digunakan sehingga maksimum 3 Jun 2021
 3. Rujuk permohonan baharu untuk kemaskini surat kebenaran operasi anda di panduan yang kami sediakan di bawah.
 4. Anda mungkin akan lihat paparan ralat berikut:
  • Ralat 500 “CIMS 3.0 sedang menerima aliran trafik yang tinggi pada waktu ini. Kerjasama dan kesabaran dari pihak anda amatlah dihargai”. Ini bermakna line jammed.
  • Error 503 Backed fetch failed. Guru Meditation: XID: 739737615 Varnish cache server. Ini juga mungkin sebab terlalu ramai yang cuba masuk ke dalam sistem CIMS MITI 3.0
  • Apa perlu buat? Tunggu sahaja dan cuba lagi
 5. Sila ambil maklum, permohonan untuk beroperasi di CIMS 3.0 bagi PKP bertarikh 1 – 14 Jun 2021 TERHAD bagi Sektor Perkilangan sahaja.
 6. Permohonan bagi sektor-sektor lain boleh dirujuk kepada Kementerian-kementerian yang mengawal selia sektor tersebut.
Baca  Cara Memohon Pinjaman Perumahan Kerajaan

CARA KEMASKINI CIMS MITI 3.0

NOTA: Sekiranya anda pernah mendaftar semasa PKP 1.0 tempoh hari melalui sistem CIMS 2.0, surat tersebut telah terbatal dan anda perlu membuat permohonan baru.

Anda hanya perlu memuat turun surat pengesahan pendaftaran terkini melalui sistem CIMS dengan log masuk dan kata laluan yang sama.

Langkah-langkah mendaftar adalah seperti berikut:

SEMAKAN KEPUTUSAN KEMASKINI PENDAFTARAN CIMS MITI

Anda boleh semakan keputusan permohonan sekiranya anda menerima status ‘Kebenaran Beroperasi Digantung’ dengan mengikuti cara-cara di bawah:

 • Sila periksa semula sama ada sektor yang anda nyatakan dibenarkan beroperasi atau tidak semasa PKP.
 • Rujuk laman web Majlis Keselamatan Negara untuk sektor yang dibenarkan beroperasi.
 • Jika syarikat anda tidak tersenarai dalam sektor yang dibenarkan beroperasi, maka permohonan akan digantung walaupun mengeluarkan status lulus.
 • Jika berlaku kesilapan pendaftaran, sila pergi ke menu ‘Pendaftaran Borang Notifikasi Baru’

NOTA:

 • Selepas daftar dan mohon, status akan tukar kepada Baharu
 • Tunggu sehingga status bertukar kepada Lulus
 • Jika Lulus, sila print surat kebenaran MITI

SOP MITI YANG PERLU DIPATUHI MAJIKAN & PEKERJA

Senarai SOP MITI untuk dipatuhi oleh majikan dan pekerja adalah seperti berikut:

 • Majikan bertanggungjawab untuk memuat turun surat notifikasi pengesahan pendaftaran untuk membolehkan pergerakan pekerja dalam tempoh PKP.
 • Pekerja syarikat yang dibenarkan untuk berada di tempat kerja pada satu-satu masa adalah wajib membawa sesalinan surat notifikasi pengesahan pendaftaran yang dibekalkan oleh majikan bersama pas pekerja/surat pengesahan majikan.
 • Ini bertujuan mempermudahkan pergerakan kenderaan komersial dan juga pergerakan pekerja antara kediaman dan tempat kerja.
 • Pihak MITI telah memaklumkan kepada pihak PDRM berhubung perkara ini bagi memudahkan pergerakan di operasi sekatan jalan raya (SJR).
 • Selaras dengan objektif untuk mengekang penularan pandemik COVID-19, hanya 30 peratus pekerja dalam kumpulan pengurusan dibenarkan berada di pejabat.
 • Manakala jumlah pekerja kumpulan sokongan dan pekerja-pekerja yang terlibat secara langsung dalam production line akan ditentukan oleh majikan masing-masing dengan mengambil kira pematuhan ketat SOP yang ditetapkan.
 • Majikan yang didapati melanggar dan tidak mematuhi SOP akan dikenakan tindakan undang-undang termasuk menutup premis berkenaan.
Baca  Permohonan Bantuan Zakat Selangor (Bantuan Khas Covid-19)

Soalan Lazim CIMS MITI 3.0

Boleh ke syarikat beroperasi sepanjang tempoh PKP?

 • Ya, sekiranya syarikat anda dikategorikan di bawah Senarai Perkhidmatan Perlu yang disediakan MITI atau syarikat pengilangan dan pembuatan anda berdaftar dengan MITI melalui sistem COVID-19 Intelligent Management System (CIMS) di pautan www.notification.miti.gov.my.

Berapa ramai pekerja dibenarkan di premis semasa PKP?

 • Hanya 30 peratus pekerja dalam kumpulan pengurusan dibenarkan berada di pejabat. Bagi kategori lain, hanya pekerja yang perlu hadir secara fizikal ke tempat pekerja. Bagi kerja-kerja yang tidak memerlukan kehadiran secara fizikal, arahan bekerja dari rumah (BDR) akan berkuatkuasa.
 • Contohnya, sekiranya terdapat 10 orang atau kurang dalam kumpulan pengurusan dan penyeliaan, hanya tiga orang sahaja dibenarkan di pejabat pada satu-satu masa.Jumlah pekerja kumpulan sokongan dan pekerja-pekerja yang terlibat secara langsung dalam barisan pengeluaran akan ditentukan oleh majikan dengan mengambil kira pematuhan ketat SOP yang ditetapkan.

Adakah bekerja dari rumah (BDR) wajib bagi semua pekerja industri?

 • Pihak majikan wajib melaksanakan BDR bagi kakitangan kumpulan pengurusan, termasuk tugas-tugas membabitkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan, ICT dan yang berkaitan. Bagi pekerja-pekerja sektor yang tidak disenaraikan dalam Senarai Perkhidmatan Perlu, arahan BDR akan berkuatkuasa.
Baca  Cara Memohon Jawatan Kosong Polis 2020: Konstabel / Sarjan / Inspektor

Adakah anda dibenarkan menghantar barangan ke lokasi-lokasi di kawasan PKP?

 • Kenderaan perdagangan yang membawa barangan dan perkhidmatan dibenarkan keluar masuk menggunakan pas pekerja atau surat kebenaran majikan.

Adakah anda dibenarkan rentas daerah/negeri untuk tujuan kerja?

 • Anda dibenarkan merentas daerah atau negeri dengan hanya membawa pas pekerja atau surat kebenaran majikan.

Apa yang perlu dibekalkan majikan buat pekerja?

 • Pekerja syarikat yang dibenarkan untuk berada di tempat kerja pada satu-satu masa wajib membawa salinan surat notifikasi pengesahan pendaftaran yang dibekalkan oleh majikan bersama pas pekerja atau surat pengesahan majikan bagi tujuan pergerakan pekerja melepasi sekatan jalan raya.

Apa SOP yang perlu dikuatkuasakan sektor pengilangan dan pembuatan?

 • SOP bagi sektor pengilangan dan pembuatan pada PKP 3.0 adalah berdasarkan SOP PKP sedia ada dan telah digariskan MITI dalam garis panduan.

Apa SOP yang perlu dikuatkuasakan syarikat dalam sektor lain?

Maklumat Lanjut Kemaskini CIMS MITI 3.0

Sebarang maklumat berkenaan permohonan kebenaran beroperasi ini anda boleh terus hubungi pihak berkaitan di saluran berikut:

Ministry of International Trade and Industry Menara MITI,
No. 7, Jalan Sultan Haji Ahmad Shah,
50480 Kuala Lumpur, Malaysia.

Kongsi: