Geran Kereta Hilang? 3 Cara Mudahkan Dapatkan Salinan Geran

Geran Kereta Hilang? 3 Cara Mudahkan Dapatkan Salinan Geran

Posted on

Geran Kereta Hilang?

Apa itu yang dimaksudkan dengan geran kenderaan? Geran kereta, Geran motor dan lain-lain.

Dalam bahasa yang mudah difahami, Geran Kenderaan diibaratkan sebagai Kad Pengenalan kenderaan anda.

Kalau geran kereta anda hilang atau rosak, anda perlu terus dapatkan salinannya.

Bagaimana?

Jom terus bersama Jutawan Online dengan entri kami hari ini Geran Kereta Hilang? 3 Cara Mudahkan Dapatkan Salinan Geran sebagai rujukan anda.

Geran Kereta Hilang? 3 Cara Mudahkan Dapatkan Salinan Geran

Tak kira lah hilang sebab bencana alam seperti banjir, kemalangan ataupun anda lupa mana anda simpan geran original, anda masih perlu mendapatkan salinan geran kenderaan original.

Geran kenderaan ini penting kerana maklumat terperinci pemilik kenderaan dan kenderaan itu sendiri tersenarai di dalam geran tersebut.

Macam mana nak dapatkan salinan geran ni?

Senang je, jom tengok 3 cara mudah yang kami kongsikan di bawah:

DAPATKAN SALINAN GERAN KERETA HILANG DI KAUNTER JPJ BERDEKATAN

Anda boleh hadir ke mana-mana cawangan JPJ yang berdekatan dengan membawa dokumen-dokumen sokongan berikut:

DOKUMEN-DOKUMEN PENTING YANG PERLU DIBAWA

  • Satu Borang Senarai Semak Salinan Geran
  • Dua salinan Borang JPJ K7 yang telah diisi lengkap.
  • Identiti Pengenalan diri asal untuk semakan.
  • Surat Kebenaran dari institusi kewangan sekiranya mempunyai tuntutan hak milik kurang dari 2 tahun (motosikal sahaja)
  • Fi yang telah ditetapkan.

DOKUMEN-DOKUMEN PENTING YANG PERLU DIBAWA (WARIS/WAKIL PEMILIK KENDERAAN)

Sekiranya anda adalah waris atau wakil pemilik kenderaan, terdapat beberapa pertambahan dokumen yang perlu di bawa seperti berikut:

  • Satu Borang Senarai Semak Salinan Geran.
  • Dua Borang JPJ K7 yang telah diisi lengkap.
  • Salinan Identiti Pengenalan Diri pemilik berdaftar kenderaan.
  • Salinan Identiti Pengenalan Diri waris.
  • Dokumen sokongan sebagai bukti sebab pemilik berdaftar kenderaan tidak dapat hadir sendiri untuk pertimbangan Pengarah Negeri atau pegawai yang Diberi Kuasa.
  • Dokumen sokongan sebagai bukti perhubungan dengan pemilik berdaftar kenderaan.
  • Jika pemilik berdaftar kenderaan telah meninggal dunia, borang JPJK7 hendaklah ditandatangani oleh waris yang telah ditetapkan oleh Mahkamah atau Pesaka Kecil/Executor/Executrix/Administrator yang telah ditetapkan oleh Mahkamah dalam Surat Pentadbiran (Grant of Letter Administration) atau Surat Probate (Grant of Probate)/Amanah Raya.
  • Surat kebenaran dari institusi kewangan sekiranya kenderaan mempunyai tuntutan hak milik kurang dari 2 tahun (motosikal sahaja).
  • Fi yang telah ditetapkan.

DAPATKAN SALINAN GERAN KERETA HILANG DI BANK (PINJAMAN KENDERAAN)

Untuk makluman, jika pinjaman kenderaan anda masih belum habis dibayar, anda boleh mendapatkan salinan geran tersebut di cawangan bank yang anda berurusan semasa proses jual beli kenderaan.

  • Pemilik kenderaan perlu hadir ke cawangan bank dimana anda menandatangani dokumen perjanjian pinjaman kenderaan
  • Isi borang yang berkaitan dengan lengkap dan ambil nombor giliran anda
  • Sampai giliran anda, pergi ke kaunter kad pengenalan kepada pegawai bank yang bertugas untuk membuat pengesahan cap jari.
  • Selesai membuat pengesahan, pegawai bank yang bertugas akan menyerahkan salinan geran kenderaan anda,

Geran Kereta Hilang

DAPATKAN GERAN KERETA HILANG DI KIOSK JPJ

Kalau tak nak beratur di kaunter JPJ pun boleh, anda boleh mendapatkan salinan kereta atau motor di kiosk JPJ sahaja.

Cara nak dapatkan salinan geran kenderaan di kiosk JPJ adalah seperti berikut:

  • Masukkan kad pengenalan anda untuk tujuan pengesahan, kemudian buat pengesahan cap jari kanan
  • Pada bahagian ‘Menu’ sila pilih ‘Sijil Pemilikan Kenderaan’
  • Selepas itu masukkan kad debit anda dan juga No PIN
  • Anda akan dikenakan RM50 untuk geran kereta original bagi transaksi yang berjaya

Kesimpulan Geran Kereta Hilang

Mudah bukan?

Anda kini boleh membuat pilihan sesuai daripada 3 cara di atas untuk mendapatkan semula salinan geran kereta original yang sudah hilang atau rosak.

Tak perlu lagi bersesak menunggu giliran di kaunter JPJ.

Selamat maju jaya kami ucapkan.

TERIMA KASIH

Kongsi: