cara-susun-sijil-untuk-temuduga

Cara Susun Sijil Untuk Temuduga 2020 SPA dan Swasta

Posted on

Cara Susun Sijil Untuk Temuduga SPA dan Swasta 2020.

Susunan sijil untuk temuduga kerajaan, contoh susunan fail temuduga spa, cara susun sijil untuk temuduga kerja Swasta. Semua ini penting untuk anda dapat kerja.

Cara susunan sijil untuk temuduga ini penting bagi anda yang mohon jawatan penting dalam sesuatu organisasi kerja.

Cara Susun Sijil Untuk Temuduga

Bagaimana contoh susunan fail temuduga SPA atau Swasta? Jutawan Online akan berkongsi tips ini.

Temuduga adalah proses yang penting bagi menjamin anda untuk mendapat tempat dalam jawatan yang dipohon. Jangan sesekali anda memandang remeh terhadap temuduga yang bakal anda hadapi.

Selain persiapan pakaian dan kemahiran komunikasi yang perlu anda perbaiki, persediaan dokumen untuk di temuduga juga antara aspek yang penting dan perlu dititik beratkan oleh calon.

Justeru itu, disini kongsikan tatacara penyediaan dokumen-dokumen yang diperlukan dan betul untuk temuduga kerajaan.

cara-susun-sijil-untuk-temuduga-spa

Cara Susun Sijil Untuk Temuduga SPA 2020

Senarai Sijil/Dokumen WAJIB

1. Kad Pengenalan
2. Sijil Kelahiran
3. Sijil PMR
4. Sijil SPM & Ujian Bahasa
5. Sijil STPM/STAM (jika ada)
6. Sijil Berhenti Sekolah
7. Sijil Diploma (jika ada)
8. Transkrip Diploma (jika ada)
9. Sijil Ijazah Sarjana Muda (jika ada)
10. Transkrip Ijazah Sarjana Muda (jika ada)
11. Surat Pengiktirafan Kelayakan MQA (klik sini)
12. Sijil-sijil lain yang berkaitan

Check List Untuk Temuduga

1. Nama jawatan yang dipohon
2. Maklumat Temuduga (surat/emel/whatsapp)
3. Maklumat diri (resume)
4. Kad Pengenalan
5. Sijil Kelahiran
6. Maklumat Pendidikan (PMR, SPM, STPM/STAM, Diploma/Ijazah, Master, PHD)
7. Sijil Berhenti Sekolah
8. Sijil Pengiktirafan Diploma/Ijazah/Master/PHD. (scroll atas sikit, aku dah kasi link nak check)
Sijil-sijil lain.

Nota :
i. Anda dikehendaki membawa dokumen-dokumen asal dan salinan fotostat.
ii. Kegagalan mengemukakan dokumen seperti yang dikehendaki serta mengemukakan maklumat palsu akan menjejaskan pertimbangan untuk lantikan. ‘Resume’ dan salinan fotostat dokumen yang diserahkan tidak akan dikembalikan dan menjadi hak milik Suruhanjaya.

Cara Susun Sijil Untuk Temuduga Dalam Fail

Bunyinya macam mudah. Tetapi kalau salah susunan, sia-sia juga jadinya. Kadangkala, majikan mencari sijil yang penting untuk dijadikan point yang kukuh untuk mereka mengambil anda sebagai pekerja.

Selain daripada itu, susunan sijil yang betul dan menarik juga menunjukkan anda adalah seorang yang kemas dan teliti serta sesuai untuk memegang jawatan yang ditawarkan.

Sebelum Hadir Temuduga

Sebelum anda hadir temuduga, pastikan anda telah membuat beberapa persiapan dari segi latihan temuduga bersama rakan, mendapatkan maklumat yang terperinci mengenai syarikat dan jawatan.

Sediakan pakaian yang bersesuaian untuk temuduga, membuat salinan resume, salinan sijil serta menyediakan fail sijil original dengan susunan yang betul

Salinan Resume Temuduga

Pastikan anda menyediakan 5 salinan resume dalam bentuk berwarna. Mengapa 5 salinan? Ini kerana kita semua tidak mengetahui jumlah sebenar ahli panel yang ada di dalam bilik temuduga.

Elok kiranya mereka mendapat seorang satu resume anda untuk dibaca.

Salinan Sijil Wajib

Juga digalakkan untuk dibuat dalam bentuk berwarna dan tidak perlu untuk anda buat dalam bilangan yang banyak untuk dibawa semasa temuduga tersebut.

Pastikan salinan tersebut clear untuk dibaca.

Susunan Sijil Original

Anda tidak perlu memasukkan kesemua salinan sijil ke dalam fail anda. Tetapi sebelum itu, sekiranya fail anda sudah uzur, eloklah kiranya anda menyediakan fail baharu untuk memasukkan sijil-sijil anda.

Fail Yang Sesuai Untuk Temuduga

Perkara ini amat penting. Selain cara susun sijil untuk temuduga apa pun, penyediaan fail yang sesuai menjadi kemestian buat anda.

Sebaik-baiknya semua dokumen di atas dimasukkan ke dalam “CLEAR FOLDER” dan disusun mengikut senarai di atas. Pastikan semuanya sudah tersusun bila sampai ke pusat temuduga. Jangan bila dah sampai ke pusat temuduga baru tercari-cari dan cuba menyusun.

cara susun sijil untuk temuduga 2020

Kebanyakan penemuduga agak sensitif tentang susunan ini. Kalau calon menyusun mengikut keterangan di atas, sudah pasti calon dapat menambat hati penemuduga memandangkan dokumen ini perlu diserahkan kepada penemuduga SEBELUM sesi temuduga bermula.

Mesti ingat selalu bahawa “First Impression Counts”.

Pakaian Sesuai Interview Lelaki dan Wanita

Adakah anda calon temuduga kerja kerajaan? Rata-rata calon yang hadir temuduga sudah pasti telah membuat persiapan yang rapi untuk memastikan mereka layak mendapat tempat dalam jawatan yang dipohon. Namun begitu, ada segelintir calon yang kurang mengambil berat tentang penampilan atau imej diri yang perlu diutamakan ketika temuduga kerajaan.

Tips Berpakaian Semasa Temuduga SPA

Berikut dikongsikan adalah tips cara memakai pakaian semasa temuduga kerja kerajaan :

Tips Memilih Pakaian Temuduga Bagi Lelaki

1. Untuk lelaki sesuai pakai baju kemeja tidak terlalu mengikut potongan badan, jangan terlalu longgar atau ketat. Warna kemeja juga hendaklah warna yang cerah dan lembut.
2. Calon perlu memilih jaket yang berwarna gelap contohnya hitam dan biru gelap yang sesuai untuk sesi temuduga.
3. Bagi lelaki perlu pakai seluar slack yang sesuai digayakan mengikut berat badan anda. Warna yang disarankan adalah warna gelap dan berpadanan dengan kemeja anda.
4. Pemilihan tali leher juga perlu dititikberatkan dengan warna yang perlu dipadankan bersama baju yang dipakai. Warna lebih gelap daripada baju kemeja yang dicadangkan ketika anda hadir ke sesi temuduga.
5. Kasut yang dipakai perlu dipadankan dengan seluar dan pastikan warna gelap.

Tips Memilih Pakaian Temuduga Bagi Wanita

1. Bagi wanita muslim disyorkan pakai Baju Kurung yang tidak ketat, anggun dan menutup aurat. Untuk tudung, pakailah tudung yang formal dan warna tidak terlalu menonjol.
2. Untuk warna baju, pastikan pilih jangan nampak terlalu menonjol dan terang. Contoh warna baju yang sesuai misalnya ungu gelap, kelabu, coklat, putih dan biru gelap.
3. Jika nak pakai perfume dibenarkan tapi jangan terlalu bau-bauan.
4. Biasanya temuduga tidak memandang makeup anda. Sekadar untuk nampak seri wajah anda dan penampilan diri yang anggun.
5. Untuk kasut, pastikan yang menutup jari kaki anda. Warna hitam yang paling sesuai untuk dipakai ketika temuduga.
Sekadar berkongsi tips dan semoga ianya berguna dan sebagai panduan kepada anda yang baru pertama kali ingin menghadiri temuduga ataupun masih mencari kerja terutamanya di Jabatan Kerajaan.

Video Tips Temuduga

Kesimpulan

Walau pun anda bijak dan petah berkata, tidak semestinya anda berjaya dalam temuduga. Jadi artikel “Cara Susun Sijil Untuk Temuduga SPA dan Swasta 2020” ini cuba membantu anda bertindak bijak dalam perkara paling penting berjaya dalam sesuatu temuduga.

Anda mesti faham cara susun sijil untuk temuduga ini adalah pandangan pertama para penemuduga. Disinilah pandangan pertama mereka. Selamat berjaya.

Kongsi: