Cara Semakan Slip e-Penyata Gaji 2020 Secara Online

Cara Semakan Slip e-Penyata Gaji 2020 Secara Online

Posted on

Bagaimana cara untuk anda membuat semakan slip e-Penyata gaji tahun 2020 secara online? Adakah anda perlu mendaftar dahulu secara online? Apa lagi proses lain yang perlu anda lalui?

Kedengaran remeh dan susah? Tak perlu risau, kami di Jutawan Online akan mencuba sedaya yang mungkin untuk memudahkan anda memahami situasi ini.

Oleh itu, bagi menjawab segala persoalan anda kami sediakan entri pada hari ini Cara Semakan Slip e-Penyata Gaji 2020 Secara Online. Mudah sahaja sebenarnya.

Pastikan anda teruskan bersama kami.

Jom!

Apa Itu e-Penyata Gaji?

E-Penyata Gaji (e-Gaji) merupakan suatu sistem yang memudahkan para kakitangan awam untuk membuat semakan gaji secara atas talian (online).

Pengguna Sistem ePenyata Gaji dan laporan terdiri daripada penjawat awam persekutuan seperti di bawah Kementerian Kewangan, Kementerian Pendidikan, Jabatan Perdana Menteri, Kementerian Kesihatan, Jabatan atau Kementerian seumpamanya tidak termasuk kerajaan negeri, badan berkanun, agensi berkanun dan tentera.

Sistem semakan ini disediakan secara percuma oleh Jabatan Akauntan Negara melalui portal rasmi mereka.

Melalui sistem online ini, slip gaji bulanan seseorang penjawat awam boleh diakses secara atas talian, dan kebiasaannya, ia dapat disemak sehari atau dua hari sebelum tarikh pembayaran gaji bagi kakitangan awam.

Baca  Semakan Tarikh Masuk Duit PTPTN 2020 Online

Sebagai pengguna yang baru untuk menggunakan sistem ini, anda WAJIB mendaftar sebagai pengguna baru terlebih dahulu.

Cara Semakan Slip e-Penyata Gaji 2020 Secara Online

Berikut panduan mendapatkan slip e penyata gaji terkini dari portal Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM);

Untuk menyemak penyata gaji, anda perlu membuka laman web Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM) seperti berikut:

https://www.anm.gov.my/

ATAU

https://epenyatagaji-laporan.anm.gov.my/

Untuk memaparkan maklumat gaji bulanan dan penyata pendapatan tahunan, perisian PDF reader seperti Adobe Reader adalah diperlukan dan pengguna disaran supaya menyediakan perisian Adobe Reader didalam PC/notebook/smartphone bagi membolehkan proses muat turun penyata gaji dan penyata pendapatan tahunan masing-masing.

Sebelum mendaftar, pastikan anda sediakan beberapa maklumat penting seperti berikut:

  • No. Kad Pengenalan (seperti tertera dalam kad pengenalan)
  • No. Gaji (boleh dipohon di Unit Gaji tempat anda bertugas)
  • Alamat emel yang sah dan betul (Mohon menggunakan emel jabatan bagi tujuan berurusan dengan unit ePayslip supaya maklumbalas daripada pihak ePayslip tidak disalahguna oleh pihak ketiga).
CARA DAFTAR E-PENYATA GAJI ONLINE
  1. Apabila telah memasuki portal rasmi, mereka boleh klik pada pautan ‘Sistem e-Penyata Gaji dan Laporan’
  2. Setelah itu, pengguna akan dibawa masuk ke halaman untuk pendaftaran masuk. Sekiranya seseorang individu itu baru pertama kali menggunakannya, maka dia harus mendaftar terlebih dahulu melalui pautan ‘Pertama Kali Mendaftar’.
  3. Anda akan dapat melihat beberapa maklumat ‘Pendaftaran Pengguna Baru’ yang perlu anda isi. Sila masukkan maklumat yang diminta di ruangan yang telah disediakan dan klik butang OK. Adalah diingatkan, medan yang bertanda ( * ) adalah wajib diisi.
  4. Pendaftaran yang berjaya bergantung kepada kemasukan maklumat No.Kad Pengenalan/No.Pasport/Kod Pengenalan Lain dan No.Gaji yang disahkan sahih oleh sistem. Setelah selesai anda mengisi semua maklumat tersebut, sila tekan butang “OK” dan skrin ‘Daftar Masuk’ akan dipaparkan.
  5. Sila klik “Daftar Masuk” untuk login ke sistem Gaji ANM.
  6. Sila masukkan No.Kad Pengenalan atau No. Pasport atau Kod Pengenalan Lain Yang Sah serta Kata Laluan anda yang telah berjaya didaftarkan dalam sistem sebelum ini dan klik butang “Daftar Masuk”.
  7. Setelah berjaya, skrin ‘Profil Pengguna’ akan dipaparkan dan adalah diingatkan kepada anda kemaskini profil terutama bahagian emel dan nombor telefon supaya sistem boleh menghantar kata laluan baru sekiranya anda terlupa kata laluan.
Baca  Semak NCD Kereta Anda Secara Online Sepantas 30 saat

Untuk maklumat lanjut, anda boleh rujuk panduan yang disediakan JANM melalui link yang kami sediakan di bawah:

TATACARA PENGGUNAAN SISTEM: SISTEM E-PENYATA GAJI DAN LAPORAN

KESIMPULAN

Setiap majikan WAJIB menyediakan slip gaji kepada pekerja setiap bulan. Ini bagi memudahkan pekerja menyemak segala butiran gaji termasuk caruman KWSP, SOCSO, elaun dan sebagainya.E-penyata ini juga akan digunakan oleh pihak bank sama ada untuk meluluskan pinjaman anda atau sebaliknya.

Jadi pastikan setiap bulan anda dapat slip gaji dan simpan di tempat yang selamat.

Kami berharap maklumat yang kami kongsikan ini sedikit sebanyak dapat memudahkan urusan anda.

Terima kasih kerana terus memilih kami sebagai sumber maklumat terkini anda!

 

 

Kongsi:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.