Cara Mudah Daftar Akaun MyASNB & Semak Baki ASB Online

No comment 372 views

Anda nak tahu cara mudah daftar akaun MyASNB dan semak baki ASB anda secara online?

Untuk pengetahuan anda yang membuat pelaburan di ASNB, sekarang ini tiada lagi urusan melalui buku simpanan. Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) kini telah menukar sistem pengurusan mereka sepenuhnya kepada sistem atas talian atau online. Proses transaksi kepada pelabur menerusi online dilakukan melalui portal MyASNB sejak Ogos 2017 lagi.

‘Alamak, tak ada akaun online ASNB lah, macam mana nak daftar?’

Jangan risau, mungkin anda baru tahu tentang wujudnya pendaftaran ASB secara online, tapi tiada istilah terlambat untuk anda teruskan bersama kami kerana entri hari ini kami sediakan khas untuk anda sebagai panduan untuk cara mudah daftar akaun MyASNB dan dalam masa yang sama cara untuk semak baki ASB anda secara online.

Baca sampai habis ya..!

Cara Mudah Daftar Akaun MyASNB & Semak Baki ASB Online

Dengan adanya sistem MyASNB, anda boleh lakukan segala jenis perkhidmatan seperti menyemak baki, tambah pelaburan, keluar duit atau sekali apa pun. Mudah kata, bila-bila masa sahaja anda boleh tahu maklumat tentang simpanan ASB anda. Jadi masalahnya sekarang anda tidak tahu cara daftar MyASNB.

Baca seterusnya langkah-langkah mendaftar akaun MyASNB secara online.

Cara Mudah Daftar Akaun MyASNB & Semak Baki ASB Online

Cara Mudah Daftar Akaun MyASNB & Semak Baki ASB Online

1. Sebelum mendaftar MyASNB, sila ke cawangan atau ejen ASNB untuk mendapatkan nombor akaun 12 digit dan mengemaskini nombor telefon bimbit anda. (Untuk penghantaran TAC).

2. Anda terus layari ke laman web https://www.myasnb.com.my/.

3. Klik pada pautan “Mari Daftar Portal MyASNB Sekarang”.

4. Anda ikuti langkah-langkah di bawah untuk pendaftaran portal ASNB seperti ;

Langkah 1 – Maklumat pemegang unit
Langkah 2 – Pengesahan melalui pesanan ringkas SMS
Langkah 3 – Hantar maklumat dan butiran peribadi pemegang unit
Langkah 4 – Mencipta ID Pengguna portal, frasa rahsia dan soalan keselamatan.

5. Setelah selesai pendaftaran, portal akan berikan satu password sementara. Sila simpan laporan pendaftaran untuk rujukan masa depan.

6. Anda akan menerima satu notification email untuk mengesahkan email yang anda gunakan untuk mendaftar akaun MyASNB. Klik ‘VERIFY EMAIL’.

7. Selesai verify email anda boleh terus ke akaun MyASNB untuk login dengan klik pada ‘Log Masuk Kali Pertama’. Isikan ID Pengguna dan ‘TERUSKAN‘.

8. Masukkan kata laluan (password) yang diberikan semasa pendaftaran tadi. Minta TAC sekali lagi dan masukkan TAC yang diterima. Klik ‘SETERUSNYA’.

9. Masukkan kata laluan yang diberikan oleh portal dan kemudian masukkan kata laluan baru. Klik ‘TUKAR KATA LALUAN’.

10. Selesai tukar kata laluan, klik masuk ke portal MyASNB dan klik ‘LOG MASUK MyASNB’. Seterusnya masukkan ID PENGGUNA ANDA.

11. Kemudian, kotak maklumat diri akan muncul dan anda perlukan masukkan satu nombor akaun bank untuk transaksi pembelian unit. Dah selesai klik ‘TERUSKAN‘.

12. Tahniah pendaftaran akaun anda telah selesai.

Sistem portal ASNB masih dalam peringkat pernambah-baikkan dan akan diperbaiki secara berperingkat untuk kemudahan semua. Buat sementara ini urusniaga ASNB di portal ini mungkin mengalami sedikit kelewatan.

MyASNB juga sudah mempunyai aplikasi khas yang dibina untuk telefon pintar anda! Anda boleh dapatkan applikasi MyASNB di App Store untuk iOS dan Play Store untuk Android.

Cara Mudah Daftar Akaun MyASNB & Semak Baki ASB Online

KESIMPULAN

Kecanggihan tejnologi masa kini jika diaplikasikan dengan betul dapat membantu memudahkan urusan seharuan anda. Dengan adanya portal MyASNB ini anda tidak perlu lagi beratur untuk membuat pendaftaran akaun ASNB.

Mudah dan cepat. Jimat masa dan juga tenaga anda.

Kami di Jutawan Online berharap semoga perkongsian ini dapat membantu mereka yang ingin mendaftar akaun ASNB melalui MyASNB Portal dan juga semak baki ASB anda secara online.

Selamat Berjaya!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.