Lajukan Speed Umobile GX

Cara Lajukan Speed Internet Umobile GX12, GX38, GX68 dan Semua Unlimited Plan

Posted on

Ini cara Lajukan Speed Internet Umobile GX12, GX30, GX38, GX50 , GX68 dan Semua Unlimited Plan dan mungkin boleh digunakan untuk telco yang lain. 2x Lebih Laju dengan Giler Unlimited Pelan – U Mobile. Bagaimana pula nak lebih laju lagi? pasti ada caranya…

Kali ini Jutawan Online akan kongsikan trik dan cara buat pengguna telco Umobile yang dah langggan Giler Unlimited Pelan tapi masih slow lagi download dan upload setelah di semak di fast.com seperti kat bawah ni…

Ini cara lajukan speed internet Umobile anda yang slow sangat tu!… jom kita mulakan.

Lajukan Speed Umobile

Kelajuan download dan upload data amat penting bagi anda yang menggunakan data untuk menonton Netflix, Youtube dan bermain game online seperti GTAV malaysia yang popular kini. Kalau berangan nak jadi streamer gaming GTA V Malaysia kena la ada line internat yang laju dulu…

Untuk kegunaan biasa seperti membaca news online, chat, dan masuk blog untuk baca-baca kelajuan yang sekarang dah cukup buat anda.

Lajukan Speed Internet Umobile

Peringatan! anda akan tidak dapat kelajuan maksima jika anda berada di luar kawasan 4G. Cara lajukan Speed Umobile tak kira unlimited data apa yang anda langgan mestilah dalam lingkungan kawasan yang menerima liputan 4G. Jika anda berada di liputan 3G anda hanya mendapat maksima 1mbps sahaja untuk download dan upload tertakluk kepada waktu tidak puncak.

Oleh itu untuk trik ini berfungsi dangan sebenar, anda perlu berada dikawasan yang mendapat liputan yang laju dan tidak melakukan test di waktu puncak.

U Mobile APN for Android

Untuk menukar atau menambah APN pada telefon Android, sangat mudah, sila pergi ke Tetapan > Rangkaian Selular > Nama Titik Akses (APN). Kemudian sila tambah Umobile APN seperti bawah ni:

APN 1 Umobile

  • Name : umobile
  • APN : my3g
  • Proxy : Not Set
  • Port : Not Set
  • Username : Not Set
  • Password : Not Set
  • Server : Not Set
  • MMSC : http://10.30.3.11/servlets/mms
  • MMS Proxy : 10.30.5.11
  • MMS Port : 8080
  • MCC : 502
  • MNC : 18
  • Authentication Type : PAP
  • APN type : default,supl,mms
  • APN protocol: Ipv4
  • Enable/disable APN: APN Enabled
  • Bearer: Unspecified
  • MVNO type : None
  • MVNO Value : Not set

atau guna APN ini untuk lebih laju tanpa Caps data

APN speed Umobile

  • Name : Umobile 2
  • APN : unet
  • Proxy : Not Set
  • Port : Not Set
  • Username : Not Set
  • Password : Not Set
  • Server : Not Set
  • MMSC : http://10.30.3.11/servlets/mms
  • MMS Proxy : 10.30.5.11
  • MMS Port : 8080
  • MCC : 502
  • MNC : 18
  • Authentication Type : PAP
  • APN type : default,supl,mms
  • APN protocol: Ipv4
  • Enable/disable APN: APN Enabled
  • Bearer: Unspecified
  • MVNO type : None
  • MVNO Value : Not set

U Mobile APN for iPhone

APN Umobile biasa

  • Cellular Data:
  • APN: my3g
  • Username: Blank
  • Password: Blank
  • LTE Setup(Optional):
  • APN: Blank
  • Username: Blank
  • Password: Blank
  • MMS:
  • APN : my3g
  • Username: blank
  • Password: blank
  • MMSC: http://10.30.3.11/servlets/mms
  • MMS Proxy: 10.30.5.11:8080
  • MMS Message Size: 1048576
  • MMS UA Prof URL: blank

APN Umobile speed iphone

  • Cellular Data:
  • APN: unet
  • Username: Blank
  • Password: Blank
  • LTE Setup(Optional):
  • APN: Blank
  • Username: Blank
  • Password: Blank
  • MMS:
  • APN : unet
  • Username: blank
  • Password: blank
  • MMSC: http://10.30.3.11/servlets/mms
  • MMS Proxy: 10.30.5.11:8080
  • MMS Message Size: 1048576
  • MMS UA Prof URL: blank

Sila setting APN ini dengan betul. Kalau silap langsung data tidak akan tersambung. Boleh rujuk video kat bawah ni… simple jer:

Video setting APN Umobile

 

Bagi kami di Jutawan online memang APN ni satu setting yang penting selain kita guna VPN untuk lajukan internet Umobile ni. Bagaimana pulak guna VPN boleh lajukan kan pulak internet? Apa fungsi VPN ni?

VPN lajukan Umobile Unlimited Pelan

Ada banyak VPN yang boleh anda semua gunakan. Tapi tak semua provider VPN ini cukup bagus buat anda. Ramai pengguna Umobile GX12/30/38/50/68 dan P99/139 dah guna teknik ni. Ada yang beri pengalaman yang baik tapi banyak juga yang masih kecewa dengan VPN ini.

Ringkasnya anda mesti cuba dulu dan kemudian boleh bandingkan adakah ianya bagus atau tidak?

VPN Psiphon Pro

VPN (virtual private network) Psiphon Pro untuk meningkatkan kelajuan sambungan internet UMobile. Anda boleh download aplikasi Psiphon Pro ini di PlayStore secara percuma.

Guna Psiphon Pro sangat mudah, jalankan aplikasi, kemudian pada halaman permulaan tap butang START, Psiphon akan secara automatik menyambung ke server. Tunggu sehingga ikon kunci/key muncul di bar status telefon bimbit Anda, kemudian biarkan Psiphon Pro berjalan di latar belakang semasa Anda mengakses internet.

Jika Anda tidak fikir sambungan kurang laju, Anda boleh memilih lokasi server VPN dari negara tertentu melalui halaman tetapan/option. Pengalaman kami VPN Singapore dan Jepun adalah baik.

VPN Psiphon Pro Umobile unlimited

Banyak lagi VPN yang bagus diluar. Anda boleh test dan guna.

Tetapan DNS

DNS ialah singkatan kepada Domain Name System yang berperanan mengubah IP address menjadi Domain address. DNS 1.1.1.1 merupakan hasil kerja sama antara Cloudflare dan APNIC. DNS ini dikatakan lebih selamat kerana tidak akan merekodkan data alamat IP yang anda gunakan. Selain itu DNS 1.1.1.1 ini menjadi yang paling cepat di dunia, dengan response time hingga 14.8ms.

Berikut kami kongsikan cara untuk anda tetapkan DNS tersebut pada Android.

Langkah 1

Pertama kali pastikan anda sudah tersambung dengan jaringan WiFi tertentu. Selanjutnya buka menu Settings selanjutnya buka halaman pengaturan untuk jaringan Wi-Fi.

Selanjutnya anda boleh tap dan tahan jaringan WiFi yang terhubung hingga muncul pilihan lainnya. Tap pada pilihan Modify network untuk mulai mengubah DNS Android.

umobile dns setting

Langkah 2

Di sini anda boleh membuka menu Advanced options untuk mengubah tetapan tertentu. Ubah pengaturan IP Settings dari DCHP menjadi Static.

DNS Umobile laju

Langkah 3

Seterusnya, memasukkan IP address, Gateway, Network prefix length sama seperti pengaturan awalnya. Pada menu ini anda hanya perlu mengubah:

DNS 1: 1.1.1.1

DNS 2: 1.0.0.1

Umobile DNS android

Langkah 4

Langkah yang terakhir, tap tombol Save, selesai.

Itulah sahaja sedikit perkongsian daripada Jutawan online semakan online kali ini, semoga bermanfaat buat anda pengguna Umobile GX12/30/38/50/68 dan P99/139. Terima kasih juga buat Portal Wiser sebagai sumber maklumat teknik DNS.

Kongsi:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.