tips mudah memulakan perniagaan online

4 Tips Mudah Memulakan Perniagaan Online

Posted on

Tips mudah mulakan perniagaan online?

Ibarat cendawan tumbuh selepas hujan, perniagaan online mampu memenuhi kehendak pelanggan dengan lebih mudah, cepat dan pantas.

Sekiranya anda pandai mengatur strategi dan menguasai pasaran bisnes online ni, anda pasti mampu cecah pendapatan melebihi 5 angka.

Anda berminat nak mulakan perniagaan online? Memang bercita-cita nak menjadi usahawan berjaya?

‘Macam seronok lah buat bisnes online ni, tapi tak tahu nak buat macam mana’

Anda mempunyai zero knowledge tentang bisnes online? Jangan risau, anda berada di tempat yang betul!

Entri kami di Jutawan Online kali ini menyediakan anda tips mudah untuk memulakan perniagaan online.

Jangan risau tak susah pun, yang penting anda tak cepat putus asa dan mempunyai daya kreativiti yang tinggi.

Apa tunggu lagi? Jom!

 

LEBIH MENGUNTUNGKAN?

Jika anda perhatikan sekarang ini, tak ada satu pun perniagaan yang tidak mempunyai platform online. Instagram, Facebook, Twitter, Youtube dan blog-blog menjadi medan utama untuk perniagaan online ni berkembang.

Mana taknya, melalui platform online anda boleh mendekatkan produk dengan pelanggan. Dengan hanya satu klik potential customer anda dapat melihat segala informasi mengenai produk anda.

Pandai tarik minat pelanggan, produk pun makin laris, produk pun sesuai dengan cita rasa pelanggan, memang lebih banyak untung anda! Daya kreativiti dan ketelusan dalam perniagaan online merupakan kunci utama untuk berjaya.

Baca  Permohonan Online IKM, KKTM dan MJII 2020

Anda dah bersedia?

Mari teruskan bersama kami.

tips mudah memulakan perniagaan online

4 TIPS MUDAH MEMULAKAN PERNIAGAAN ONLINE

4 tips mudah yang boleh anda ikuti:

ANALISIS TREND TEKINI PASARAN

Kebanyakkan peniaga online sekarang melakukan kesilapan yang besar seawal penglibatan mereka dalam perniagaan online lagi. Apa kesilapan mereka?

  • Tidak tahu kehendak pelanggan
  • Tidak melakukan analisis ‘market demand’

Sekiranya anda memulakan perniagaan online dengan produk yang lebih kurang sama dengan peniaga online yang lain, anda meletakkan risiko tinggi pada produk kerana kemungkinan untuk anda tenggelam dalam pasaran kerana persaingan yang tinggi pasti akan berlaku.

Jangan guna isyarat hati sebagai panduan memilih produk.

‘Rasa-rasanya produk ni boleh jual kot, macam ramai je orang pakai’

Kaji apa trend terkini pasaran untuk mengetahui ‘market demand’. Jangan ikut syok sendiri. Buat kajian pelanggan ideal untuk produk atau servis anda. Baru boleh dapat gambaran jelas produk atau servis apa yang ingin anda lakukan.

Sebaiknya anda memasarkan produk yang mempunyai pasaran terhad tetapi mempunyai permintaan yang tinggi dipasaran. Dapat anda kurangkan risiko persaingan dan bertahan lebih lama dalam pasaran.

BINA WEBSITE KHAS PRODUK/SERVIS

Selesai memilih produk atau servis yang terbaik untuk anda perniagaan online anda, bina website khas untuk mempromosikannya.

Bukan setakat promosi, dengan adanya website khas untuk produk atau servis anda pelanggan akan menjadi lebih percaya dan yakin untuk membeli produk anda.

Baca  Tips Mudah dan Bijak - Cara Beli Kereta Terpakai

Melalui website juga pelanggan akan jadi lebih mengenali dan memahami dengan jelas produk atau servis yang anda tawarkan. Semua maklumat yang diperlukan pelanggan boleh dapat di website anda.

Berikut merupakan beberapa tips khas untuk menyediakan website anda:

  • Pastikan website anda mesra pengguna dan mudah untuk pelanggan access ke website anda.
  • Sediakan navigasi yang jelas, simple, dan sama pada setiap halaman website anda.
  • Gunakan grafik, audio atau video untuk menyampaikan informasi produk kepada pelanggan.
  • Masukkan opt-in offer supaya anda dapat kumpulkan email pengunjung di website anda.
  • Di website juga, anda boleh “install” tracking code untuk cookies mereka yang singgah di blog/website anda dan anda boleh gunakan FB ads atau Google Adword untuk tujuan remarketing & retargetting.

BERDISIPLIN 

Cuba seimbangkan masa anda menguruskan perniagaan online dengan pekerjaan dan rutin harian anda yang lain. Kekalkan disiplin dalam memantau perniagaan online setiap hari.

Jangan lah hari ni check lepas tu anda tinggalkan seminggu baru gelabah nak check balik dan respon pada pelanggan.

Pastikan notifikasi social media yang mempromosikan produk/servis anda sentiasa berfungsi dengan baik supaya anda dapat memberikan respon yang terbaik pada pelanggan.

Update blog anda dengan informasi-informasi berkenaan dengan produk/servis anda. Sediakan masa khas untuk anda fokus pada perniagaan online. Belajar lagi strategi perniagaan online daripada pakar untuk menjadi lebih sukses.

Baca  Semakan Perkeso Program Subsidi Upah Senarai Majikan Lulus Permohonan

tips mudah memulakan perniagaan online

STRATEGI PEMASARAN YANG BIJAK

Pernah dengan mat saleh katado not put all eggs in one basket‘?

Dah sediakan website dah mantap dah, kemudian anda mewujudkan satu sosial media sebagai platform untuk mempromosikan produk/servis anda.

Anda yakin?

Kemungkinan besar untuk akaun sosial media itu kena hack atau dipadam, habis semua data pelanggan dan produk anda hilang begitu saja. Bazir masa, tenaga dan kemungkinan juga kos untuk mendapatkan semula informasi yang hilang.

Jadi, sediakan lebih dari satu platform sosial media untuk memasarkan produk/servis anda. Sediakan payung sebelum hujan. Pantau setiap platform marketing anda ni supaya tidak mengalami apa-apa kesulitan.

Sekarang ni kita ada Facebook, Instagram, Twitter dan sekiranya anda kreatif boleh gunakan Youtube untuk mendekatkan lagi diri anda dengan pelanggan. Dengan cara ini, produk/servis anda boleh sampai pada pelanggan dengan lebih cepat dan mudah.

Video Cara Memulakan Perniagaan Internet Tanpa Modal Dalam Masa 10 Minit

KESIMPULAN

Sekiranya anda seorang yang suka kan cabaran dan mampu menghadapi risiko kerugian, attitude customer dan sebagainya teruskan cita-cita anda untuk memulakan perniagaan online.

Yang penting anda jangan mudah putus asa dan sentiasa mengasah daya kreativiti anda untuk menjadikan perniagaan online lebih menarik dan mampu menarik perhatian lebih ramai pelanggan.

Kami dari Jutawan Online mengucapkan semoga sukses selalu dan berjaya dalam mengusahakan perniagaan online anda!

Kongsi:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.