2 Tips Terbaik Untuk Keluar Dari Masalah Kewangan Anda

No comment 64 views

Apa lagi cara yang dapat membantu anda untuk keluar daripada masalah kewangan anda yang kelihatan seperti tiada penghujungnya? Anda buntu? Kusut?

Masalah kewangan anda semakin teruk? Ditambah lagi dengan hutang dan tiadanya wang tabungan untuk dana kecemasan. Berbelanja sakan dengan shopping online, digoda pula dengan jualan 11.11 atau Black Friday. Takkan nak lepaskan peluang kan?

Habis masalah kewangan anda tadi macam mana kalau asyik ikut nafsu berbelanja saja?

Nasib baik kami di Jutawan Online dapat memberikan solusi kepada dilema yang menghantui anda ini.

Entri kali ini kami bawakan anda 2 tips terbaik yang boleh anda aplikasikan dalam rutin perbelanjaan anda untuk keluarkan anda dari masalah kewangan.

Apa tunggu lagi? Mari teruskan bersama kami!

2 Tips Terbaik Untuk Keluar Dari Masalah Kewangan Anda

TIPS TERBAIK UNTUK KELUAR DARI MASALAH KEWANGAN  ANDA

Berikut merupakan 2 tips yang kami kongsikan untuk selesaikan masalah kewangan anda: 

STRATEGI BERTAHAN

Potong semua perbelangaan yang tiada faedah. Anda tidak mulakan perniagaan jika keluar masuk kewangan anda tidak dapat di kawal. Aliran wang adalah penting. Anda boleh potong perbelanjaan seperti berikut:

  1.  Merokok – jika tidak boleh berhenti, minimumkan.
  2. Minuman Berakohol – Bagi bukan Islam, jangan minum kerana wang anda akan mengalir keluar dengan lajunya.
  3. Membeli belah barangan tambahan yang tak penting.
  4. Bermain judi.
  5. Percutian dan langganan pada country club.
  6. Makanan – makan makanan yang sihat sahaja.
  7. Malas – anda perlu melakukan semua perkara dengan sendiri.

Pada keadaan anda mengalami masalah kewangan, jangan anda membeli sesuatu yang ada liabiliti. Liabiliti bermaksud perkara yang memerlukan anda sentiasa mengeluarkan wang pada masa hadapan. Susahnya nanti hutang tu semua anda tak terbayar.

Fikir dengan bijak. Apa yang anda labur pada hari ini akan memberi pulangan kepada anda kelak?

STRATEGI SERANGAN

Salah satu cara untuk memulihkan masalah kewangan anda adalah dengan berniaga. Namun, cara yang terpantas adalah perniagaan yang ada jaringan. Ia bukan perniagaan tradisional tetapi perniagaan yang berbentuk jaringan seperti perniagaan melalui internet. Ramai yang tidak sedar, perniagaan yang ada jaringan seperti perniagaan
internet dan MLM membolehkan anda untuk mendapat pulangan yang cepat pada kos yang rendah.

Strategi serangan bermakna anda aktifkan diri untuk mencari jalan keluar dengan melakukan perniagaan yang guna modal yang rendah.

Antara perniagaan yang membawa pulangan yang tinggi pada kos yang rendah adalah?

  1. Perniagaan melalui internet.
  2. MLM
  3. Agen insurans dan sebagainya.
  4. Perlaburan secara kecil-kecilan.

Ramai yang telah berjaya dengan 4 perniagaan di atas ini. Malah ianya mudah untuk di mulakan. Sentiasa belajar mencari ilmu untuk menambah pendapatan hanya guna modal yang rendah dan sederhana. Pakar Wang sudah lakukan dan berhasil melalui perniagaan melalui internet.

PERNIAGAAN MELALUI INTERNET

2 Tips Terbaik Untuk Keluar Dari Masalah Kewangan Anda

Perniagaan seperti ini amat digalakkan dlam masa sekarang. Kerajaan melalui MDEC telah memulakan Program eUsahawan untuk rakyat Malaysia. Program eUsahawan yang diterajui oleh YAB Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, menerusi MDEC, telah dilancarkan pada 23 November 2015 tahun lalu.

Program eUsahawan ini merupakan salah satu inisiatif oleh kerajaan untuk menerapkan nilai dan ilmu keusahawanan digital di kalangan golongan belia dan usahawan mikro. Menerusi Program eUsahawan ini juga, rakyat berpeluang untuk menerokai ilmu perniagaan secara atas talian dan membantu mereka untuk mengembangkan perniagaan dengan menggunakan platform digital. Program eUsahawan merupakan salah satu inisiatif MDEC untuk menerapkan nilai dan ilmu keusahawanan digital di kalangan golongan belia dan usahawan mikro.

Para peserta akan diberi pendedahan kepada teknik pemasaran digital yang efektif, praktikal dan relevan kepada pengguna semasa.

Objektif jangka panjang program eUsahawan adalah untuk memberi pendedahan kepada peserta tentang keusahawan digital, seterusnya membolehkan mereka untuk memanfaatkan kuasa platform digital untuk mengembangkan perniagaan mereka selaras dengan agenda ekonomi digital negara. Jangan ketinggalan untuk mengambil peluang belajar menjadi seorang eUsahawan  dengan mendaftar dengan Program MDEC ini secara percuma.

KESIMPULAN

Mungkin tips yang dikongsikan kami nampak biasa-biasa saja dan tak ada elemen gempak, tapi perlu anda sedari yang kadang-kala tabiat kecil ini lah membawa kepada masalah yang besar.

Belajar mengawal diri anda dalam berbelanja yang tak sepatutnya, lama-kelamaan anda akan terbiasa mengamalkan gaya hidup berjimat-cermat.

Moga perkongsian Jutawan Online kali ini membuka minda anda tentang matlamat kewangan. Apa yang perlu anda lakukan untuk keluar dari masalah kewangan selamanya.

Ya selama-lamanya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.